Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najvyššie mzdy sú dlhodobo v IT sektore, ale rastú najpomalšie

.sita .ekonomika

Naopak, najnižšie mzdy boli zaznamenané v odvetviach reštaurácií a pohostinstiev (759 eur) a v stavebníctve (1 064 eur).

Najvyššie mzdy sú dlhodobo v IT sektore, ale rastú najpomalšie unsplash

oblasť IT a komunikácií sa dlhodobo vyznačuje najvyššími mzdami a nárastom zamestnanosti spomedzi všetkých odvetví. Podľa údajov Štatistického úradu SR, ktorý spracoval Inštitút pre stratégie a analýzy, v júni 2024 dosiahli priemerné mesačné mzdy v tomto sektore 2 419 eur, čo je najviac spomedzi všetkých sledovaných odvetví. Nasledoval sektor veľkoobchodu s priemernou mzdou 1 656 eur. Naopak, najnižšie mzdy boli zaznamenané v odvetviach reštaurácií a pohostinstiev (759 eur) a v stavebníctve (1 064 eur).

Napriek najvyšším mzdám sektor IT a komunikácií zaznamenal najnižší priemerný nominálny rast miezd za posledných päť rokov, a to len 4,9 % ročne. Podľa Slovak Business Agency je nárast v iných odvetviach vyšší. Priemerné mzdy najviac vzrástli v maloobchode (49 %) a veľkoobchode (48 %) v porovnaní s obdobím od júna 2019 do júna 2024. Pre porovnanie, súhrnná inflácia na Slovensku bola za obdobie jún 2019 až jún 2024 vo výške 31,9 %, čo poukazuje na relatívne nižší reálny rast miezd v IT sektore.

Aj napriek tomu je záujem o pracovníkov v oblasti IT a komunikácie najvyšší. Od júna 2019 do júna 2024 vzrástla zamestnanosť v tomto odvetví o 19,8 %. Na druhej strane, zamestnanosť najviac klesala vo veľkoobchode (-13,8 %), reštauráciách a pohostinstvách (-11,3 %) a v priemysle (-11 %). Podľa Slovak Business Agency dochádza v odvetviach reštaurácií a pohostinstiev, ako aj v stavebníctve často k neoficiálnym platbám, čo znamená, že skutočné príjmy pracovníkov môžu byť vyššie ako oficiálne uvádzané.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite