Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Benzín bude lacnejší, aj pod 1,50 za liter

.dáta bez pátosu .ekonomika

Takto lacné pohonné hmoty sme nemali takmer rok. Pokles ich cien zatlačí aj na infláciu a napriek slabému zastúpeniu v spotrebnom koši pohnú ich ceny infláciou smerom dole.

Dáta bez pátosu: Benzín bude lacnejší, aj pod 1,50 za liter

ceny ropy Brent, ale aj komodity Gasoline sa na svetových burzách „zrútili,“ respektíve výrazne klesli. Medziročne je ropa Brent s cenou pod 75 USD za barel lacnejšia o viac ako 15% a benzín je lacnejší medziročne o takmer 25%.

Dnes sú ceny najnižšie za posledných 12 mesiacov. Slovenský trh pohonných hmôt zatiaľ na posledné výrazné zníženie cien na burzách nemal šancu zareagovať. V najbližších dňoch, možno za týždeň je ale veľmi pravdepodobné, že aj priemerné ceny pohonných hmôt výrazne klesnú aj na čerpačkách.

Už minulý týždeň bola priemerná cena dieslu 1,45 eura za liter a u benzínu pod 1,55 eura za liter. Na samoobslužných čerpačkách ORLENU ste ale vedeli benzín natankovať aj pod 1,50 eura.

Takto lacné pohonné hmoty sme nemali takmer rok. Pokles ich cien zatlačí aj na infláciu a napriek slabému zastúpeniu v spotrebnom koši pohnú ich ceny infláciou smerom dole. 

Nie, výsledné nízke ceny pohonných hmôt nie sú dôsledkom žiadneho proaktívneho kroku žiadnej vlády. Ale pre ekonomiku v službách a nakoniec aj pre domácnosti bude pokles týchto energonosičov jedinečný, lebo tak teplo, ako aj plyn a elektrina pôjdu od nového roka cenou smerom hore (pre domácnosti). 

Dočkali sme sa a je to dôsledok boja producentov ropy, kde OPEC hlási navýšenie dodávok od októbra, USA je jednoznačne dominantným samostatným hráčom a pre OPEC je súperom len Rusko. Nedobré správy o ekonomickej aktivite v Ázii a nakoniec aj stagnácia v mnohých krajinách EÚ tlačia ceny dole. 

RUSKO: K poklesu cien ropy sa pridáva aj plyn, ktorý bol cenou nezvyklo vysoko. Pri teplom počasí a pred zimou aj s očakávanými plnými zásobníkmi, pri poklese spotreby, je možné očakávať pokles jeho spotovej ceny. U forwardov uvidíme možno neskôr, tie sú výsledkom hier veľkých hráčov, ktorí opakovane pred zimou strašia, že plynu bude málo a dodávky neisté. Do tretice všetko dobré po zimách 2022/23 a 2023/24. Sme optimisti. 

Ruský export tak ropy, ale aj plynu v absolútnych hodnotách ale poklesne a jeho „dobré časy “z prvej polovičky roka 2024 sa veľmi pravdepodobne nebudú opakovať. Toto sú pred zimou pre Kremeľ mrazivé správy.

Zdroj: ČAPPO

Ak viete podporiť prácu na našich analýzach a reportoch, môžete tak urobiť na: https://www.patreon.com/databezpatosu

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite