Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vládny kabinet v stredu prerokoval konsolidačné opatrenia, v rámci DPH nastali dodatočné zmeny

.sita .ekonomika

Pôvodne plánovaný presun DPH v gastre do zvýšenej sadzby 23 % zmenili a nakoniec klesne na 5 %. To bude štát podľa ministra financií stáť 110 mil. eur. Naopak, DPH na ubytovacie služby bude zvýšená na 23 % namiesto pôvodne plánovaných 5 %.

Vládny kabinet v stredu prerokoval konsolidačné opatrenia, v rámci DPH nastali dodatočné zmeny SITA/Tomáš Susko

vládny kabinet v stredu prerokoval konsolidačné opatrenia, ktoré predstavili v utorok na rozsiahlej tlačovej konferencii. Schválili, i keď s pripomienkami, návrh zákona, ktorým sa menia ďalšie zákony týkajúce sa stavu verejných financií.

Z predošlého dňa je zrejmé, že ide najmä o viaceré daňové zákony, ako úprava zákona o DPH, dane z príjmov, či osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach. Taktiež sú to zmeny predpisov v oblasti sociálneho poistenia a zabezpečenia, náhrada rodičovského dôchodku asignáciou zaplatenej dane z príjmov. Upravovať sa bude aj výška valorizácie platov zdravotníckych pracovníkov. Vláda tiež s pripomienkami schválila návrh zákona o dani z finančných transakcií. 

Ako po rokovaní vlády povedal minister financií Ladislav Kamenický, oproti pôvodným plánom urobili zmeny v rámci gastra a cestovného ruchu. DPH v tejto oblasti tak bude nižšia. Naopak, aby to mali ako vykryť, daň z finančných transakcií bude vyššia. Zároveň vyššia sadzba firemnej dane 22 % sa bude týkať väčšieho počtu firiem.

Nové sadzby transakčnej dane budú predstavovať 0,4 percenta za bankovú transakciu, s maximálnym poplatkom 40 eur, ďalej 0,8 percenta to bude za výber hotovosti. Pôvodne mala byť sadzba 0,35 percenta za transakcie s maximálnou výškou 30 eur a 0,7 percenta za výbery. Vláda očakáva, že zmenami v transakčných daniach získa dodatočných 80 mil. eur.

Firmy budú musieť platiť vyššiu daň z príjmov už od hranice jeden milión eur ročne namiesto súčasných piatich miliónov. Tento krok má vláde priniesť ďalších 30 mil. eur do štátneho rozpočtu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite