Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Nemecko - veľký zelený priateľ uhlia

.dáta bez pátosu .ekonomika

Nemecko v poslednom 1/4 roku (za 3 mesiace) vyprodukovalo len z uhlia a hlavne z hnedého lignitu 22 TWhodín. Toľko elektriny vyrobilo Slovensko zatiaľ za celý rok 2024.

Dáta bez pátosu: Nemecko - veľký zelený priateľ uhlia sita/AP Photo/Czarek Sokolowski,file Poľská uhoľná elektráreň Belchatów, proti ktorej produkcii elektriny Nemecko protestuje.

vo Veľkej Británii zavreli včera poslednú uhoľnú elektráreň. Od spustenia výroby elektriny z uhlia vyprodukovali 14 miliárd m3 emisií. To je 14 kociek o hrane 1km. Horšie je, že Nemecko nie je v roku 2024 na ceste poklesu pálenia uhlia a úroveň výroba elektriny z uhlia je porovnateľná s rokom 2023. Za celý rok 2024 uvidíme v Nemecku pri miernom raste celkovej výroby aj spotreby vyšší objem výroby elektriny z uhlia ako v roku 2023.

Vieme: počúvate a čítate, že sú zelení, že investujú do zelených technológií, že sú proti fosílnym palivám, že chcú tie 🍀☘️🌿. Ciele, méty, odstávky. Ale ťažia a pália uhlie. Pretvárka a faloš.

Pritom už v roku 2008 vyprodukovali ich jadrové elektrárne o polovicu viac elektriny, ako dnes produkujú tie ich uhoľné. V roku 2011 po zavretí 1/3 starších a menej bezpečných jadrových elektrární stále tie funkčné jadrové elektrárne vyrábali viac elektriny ako dnes uhoľné. Pred 15 rokmi.

Ale Nemecko postupne zavrelo všetky v Európe najmodernejšie jadrové elektrárne a ponechalo si v prevádzke tie uhoľné. Pôjdu naplno aj túto zimu, aj budúcu zimu a nie je za ne náhrada.

Ak vidíte v produkcii elektriny z uhlia v Nemecku pokles, nedajte sa pomýliť. Veľká časť poklesu ide na vrub zmeny Nemecka z exportéra na importéra elektriny.

Perlička: hádajte čo importujú? Jadrovú energiu z Francúzska a Švajčiarska. Nemecko je veľká ekonomika: ako všetky východoeurópske krajiny spolu. A potrebuje veľa elektriny. Bola, je a bude z uhlia. Green Deal ako chiméra svoje ciele neplní a investície ďaleko presiahli odhady. Ale málokto to prizná.

A tak je v Nemecku dnes každé štvrté auto nabíjané elektrinou na kompletku vyrobenú z fosílneho paliva: z uhlia/lignitu.

Zdroj: Energy-charts, linka.

Ak viete podporiť prácu na našich analýzach a reportoch, môžete tak urobiť na: https://www.patreon.com/databezpatosu

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite