Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NR SR: Parlament zavádza novú daň z finančných transakcií

.sita .ekonomika

Živnostníci si budú musieť povinne založiť podnikateľský účet.

NR SR: Parlament zavádza novú daň z finančných transakcií SITA/Bokor Tomáš

poslanci schválili zákon o dani z finančných transakcií. Týkať sa bude podnikateľov s účinnosťou od apríla budúceho roka. Sadzba transakčnej dane bude 0,4 percenta za bankovú transakciu, s maximálnym poplatkom 40 eur. Zároveň 0,8 percenta to bude za výber hotovosti. Okrem toho sa plánuje zavedenie poplatku dve eurá ročne za používanie platobnej karty. Štát týmto opatrením plánuje zvýšiť svoje príjmy o 700 miliónov eur.

Slovenskí podnikatelia tak budú musieť platiť daň zo všetkých bankových transakcií, vrátane úhrad faktúr, či výberov hotovosti. Daň sa bude týkať každej fyzickej osoby - podnikateľa, právnickej osoby alebo organizačnej zložky zahraničnej osoby, ktorá je klientom poskytovateľa platobných služieb. Živnostníci si budú musieť najneskôr do konca marca povinne založiť podnikateľský účet. 

Za prevody medzi účtami toho istého daňovníka v rámci jednej banky sa daň nebude platiť, zatiaľ čo prevody medzi účtami v rôznych bankách budú zdanené. Zdaňovanie bude vykonávať banka priamo. Pri zahraničných účtoch však túto povinnosť preberie majiteľ účtu. Výnimky z predmetu zdaňovania zahŕňajú napríklad úhrady daní, odvodov, platobné operácie nesprávne vykonané, transakcie obchodníkov s cennými papiermi a operácie v rámci implementácie finančných nástrojov financovaných z fondov EÚ.

Parlament schválil balíček konsolidačných opatrení s viacerými zákonmi za 2,7 miliardy eur. Ten sa skladá z dvoch legislatívnych návrhov. Väčšina opatrení, za približne dve miliardy eur, je zahrnutá v návrhu novely zákona o zlepšovaní stavu verejných financií. Nová daň z finančných transakcií by mala priniesť ďalších 700 miliónov eur.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite