Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

INESS: Schválili historicky najväčšie zvýšenie daní, príde ekonomická katastrofa

.sita .ekonomika

Analytici sa zhodujú, že riešenie nevhodnej fiškálnej politiky by malo spočívať v šetrení verejných výdavkov, než v dramatickom zvyšovaní daňového zaťaženia.

INESS: Schválili historicky najväčšie zvýšenie daní, príde ekonomická katastrofa SITA/Tomáš Susko

parlament schválil najväčšie zvýšenie daní v histórii krajiny, čo výrazne ovplyvní podnikateľské prostredie a životnú úroveň obyvateľov. Ekonomickí analytici z INESS, Martin Vlachynský a Radovan Ďurana, upozorňujú na hrozby, ktoré tento krok prinesie. Vlachynský poukazuje na to, že zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) zdraží tovar a zvýši infláciu na viac ako 5 %.

„Zdanenie finančných transakcií okamžite zníži konkurencieschopnosť slovenských podnikateľov nielen vo svete, ale hlavne doma,“ tvrdí Vlachynský. Dodáva, že zvýšenie firemnej dane vloží slovenské podniky do najnevýhodnejšej pozície v regióne. Ďurana označuje konsolidačný balíček za „daňovú povodeň“ a vyjadruje obavy, že tento krok môže znevýhodniť domácich producentov a spomaliť ekonomický rast. „Zvýšenie progresívnej odvodovej dane je skrytým postihom pre vysokokvalifikovaných zamestnancov,“ dodáva Ďurana s upozornením na nepredvídateľnosť daňového prostredia na Slovensku.

Obaja analytici sa zhodujú, že riešenie nevhodnej fiškálnej politiky by malo spočívať v šetrení verejných výdavkov, než v dramatickom zvyšovaní daňového zaťaženia. „Zafinancovanie neefektívnych výdavkov vyššími daňami je ten najhorší možný prístup," uzatvára Ďurana. Ekonomická situácia Slovenska a jej budúcnosť bude podľa analytikov vážne ovplyvnená aktuálnym rozhodnutím vlády, a to nielen z hľadiska konkurenčnej schopnosti podnikateľov, ale aj životnej úrovne obyvateľstva v nasledujúcich rokoch.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite