Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda schválila návrh rozpočtu, dôchodky a zamestnanci štátu dominujú výdavkom

.sita .ekonomika

Na dosiahnutie poklesu deficitu na 3 percentá HDP do roku 2027 sa plánujú dodatočné opatrenia v objeme 2,8 miliardy eur.

Vláda schválila návrh rozpočtu, dôchodky a zamestnanci štátu dominujú výdavkom SITA/Milan Illík

vládny kabinet v utorok schválil návrh rozpočtu verejnej správy na obdobie rokov 2025 až 2027, ktorý sa zameriava na nevyhnutnú konsolidáciu verejných financií s cieľom stabilizovať dlh. Podľa neho by sa deficit mal postupne znížiť z úrovne 4,7 % HDP v roku 2025 na 3 % HDP v roku 2027.

Ministerstvo zdôrazňuje potrebu dodatočných konsolidačných opatrení v objeme 1,9 % HDP do roku 2027. V súlade s Národným strednodobým fiškálno-štrukturálnym plánom vláda očakáva stabilizáciu verejného dlhu na úrovni približne 60 % HDP. Na dosiahnutie plánovaného poklesu deficitu je podľa rezortu financií potrebné predstaviť dodatočné konsolidačné opatrenia. Vláda tiež upozorňuje, že pokračovanie rastu zadlženia by viedlo k predĺženiu procedúry nadmerného deficitu zo strany Európskej komisie.

Príjmy rozpočtu celej verejnej správy majú v budúcom roku dosiahnuť 59,9 miliardy eur, celkové výdavky sa plánujú na úrovni 66,5 miliardy eur. Rozpočet verejnej správy však zahŕňa štátny rozpočet jednotlivých kapitol a rozpočty ostatných subjektov verejnej správy. Pri samotnom štátnom rozpočte bez ostatných subjektov sa na budúci rok počíta s príjmami 27,6 miliardy eur, celkové výdavky predstavujú sumu 34 miliárd eur. Najviac by si mali prilepšiť ministerstvá práce, zdravotníctva, školstva a dopravy.

Takmer 13 miliárd eur v rámci výdavkov tvoria dôchodkové dávky, vrátane výdavkov na 13. dôchodky. Na zdravotníctvo plánujú dať vyše deväť miliárd eur. Významné zmeny nastávajú v školstve, kde sa rozpočtuje suma takmer 6 miliárd eur. Ide o navýšenie rozpočtu o viac ako miliardu eur, čo súvisí so zmenou financovania materských škôl, ktoré bude po novom priamo zo štátneho rozpočtu namiesto rozpočtov samospráv. Vláda napriek svojim plánom na masívne prepúšťanie úradníkov čelí nárastu výdavkov na kompenzácie zamestnancov štátu.

Ministerstvo financií uznalo potrebu ďalších úsporných opatrení a predstavilo konsolidačný balík na rok 2025 vo výške 2,7 miliardy eur. Na dosiahnutie poklesu deficitu na 3 percentá HDP do roku 2027 sa plánujú dodatočné opatrenia v objeme 1,9 percenta HDP, čo je približne 2,8 miliardy eur.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite