Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozpočet alias bezodná jama

.ján Oravec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Áno, bezodná jama. To by bola moja odpoveď na otázku: „Čo vám príde na um ako prvé, keď počujete slovné spojenie štátny rozpočet?“ Nie je to najpoetickejšie, ale je to výstižné.

Rozpočet alias bezodná jama JAROSLAV NOVÁK/TASR 15. október 2024, Bratislava: Minister financií Ladislav Kamenický prichádza na schôdzu vlády, ktorá schválila rozpočet na budúci rok.

nech by sa totiž príjmy štátu medziročne zvýšili akokoľvek, štát ich je vždy schopný minúť. Všetky. A vždy dokonca ešte viac.

Prvé kontúry tejto bezodnej jamy sa začínajú objavovať každý rok v lete, keď ministerstvo financií pripraví prvý návrh. Definitívnu podobu zvyčajne nadobudne v novembri či v decembri po schválení v parlamente. A naplno sa otvorí od prvého dňa nového roka, keď sa doň začnú sypať prvé peniaze daňovníkov a z nich sa začnú uhrádzať prvé výdavky.

zákon roka, ale nie bestseller

Zákon o rozpočte verejnej správy, lebo tak sa tento dokument oficiálne volá, býva označovaný za zákon roka. Je však možné, že v skutočnosti je čítaný menej ako bežné zákony, pretože svojou hrúbkou odrádza zvedavcov, v ktorých by sa náhle prebudilo nutkanie celý si ho prejsť. Tohtoročný návrh má v elektronickej podobe predloženej na rokovanie tripartity šestnásť dokumentov, ktorých celkový rozsah je 370 strán. Ak k tomu pripočítame aj sprievodný analytický dokument Národný strednodobý fiškálno-štrukturálny plán Slovenskej republiky na roky 2025 – 2028, tak je to spolu 20 dokumentov v celkovom rozsahu 415 strán.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite