Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo má spoločné nedostatok obilia a ceruzka?

.juraj Medvec .ekonomika

Práve v krízových časoch sa ukazuje sila medzinárodného obchodu.

Čo má spoločné nedostatok obilia a ceruzka?

z úst politikov sa často dozvedáme, že by sme mali podporovať potravinovú sebestačnosť Slovenska. V časoch, keď ceny pšenice na burze vyrástli na dvojnásobok, to znie ako dobrý nápad. Lenže čo presne znamená potravinová sebestačnosť? Že budeme na Slovensku pestovať všetku pšenicu, ktorú ľudia u nás skonzumujú? Započítame tam aj pšenicu ako krmivo pre zvieratá? A jej akékoľvek ďalšie nepotravinové využitie? Aby pšenica vyrástla, potrebujeme traktory a kombajny, hnojivá, oceľ a plasty, aj to všetko máme vyrábať doma? 

Rozumiete, čo tým myslím. Môžeme toto všetko produkovať u nás? Ak si aj odpovieme áno (čo, samozrejme, nie je technicky možné), náklady by boli zničujúce. Bez globálnych dodávateľských sietí okolo malého Slovenska by sme sa vrátili fakticky do stredoveku – prinajlepšom.

„Tvrdiť, že akákoľvek sebestačnosť, vrátane tej potravinovej, je dobrá a žiaduca, je krátkozraké a nešťastné a podobných myšlienok by sme sa mali vzdať.“

Dôležitosť integrácie v medzinárodnom obchode, vrátane toho s agrokomoditami, najlepšie ilustruje krátka poviedka „Ja, ceruzka“ od Leonarda Reada. Tá sa začína nasledovne: každý má doma ceruzku, stojí pár centov a málokto sa zamýšľa, odkiaľ sa vzala. Veď je to len ceruzka. Skutočne? 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite