Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pellegriniho inauguračný jazyk

.peter Zajac .komentáre

„Trp, Jozef Mak. Človek - milión si, nuž vydržíš všetko, keďže nie je pravda, že najtvrdší je kameň, najmocnejšia je oceľ, ale pravda je, že najviac vydrží na svete obyčajný Jozef Mak.“

prezident Peter Pellegrini sa neobracia vo svojom inauguračnom prejave na tvorivých ľudí, vedomých si svojej ľudskej dôstojnosti. Odkazuje na trpiaceho Jozefa Maka, človeka – milión z rovnomenného románu Jozefa Cígera-Hronského, na človeka-smietku, potrebujúceho ochrannú ruku štátu a na prezidenta ako jeho zástupcu na zemi. Hovorí to zo zopätými rukami - odkedy sa stal prezidentom, má bližšie k Bohu.

Peter Pellegrini hovorí o Slovenskom národnom povstaní, a Jozef Cíger-Hronský o tom, že „niet na to príkladu, aby národ povstával proti svojmu vlastnému štátu, aby si niekto podpaľoval dom, v ktorom sa mu žilo dobre, za ktorým túžil a ktorý si napokon ťažko vydobyl, postavil a zariadil. To nie je možné!“ Ale čo iného je Slovenské národné povstanie, ktoré hovorí aj to, že najvyššou hodnotou nie je štát, ale sloboda?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite