Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Dve dobré správy

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Zlého bolo a bude dosť. Dnes mám pre zmenu dve dobré správy o tom, že aspoň v niektorých inštitúciách, zdá sa, to u nás ešte stále funguje ako v právnom štáte.

božie mlyny melú pomaly, ale isto. Kauza Božie mlyny bola jedna z káuz, ktorú vyšetrovali šiesti vyšetrovatelia a operatívci NAKA okolo Jána Čurillu. Táto akcia otvorila dvere pre ďalšie, v ktorých sa vyšetrovalo fungovanie rozsiahlej zločineckej skupiny na najvyšších miestach polície a finančnej správy, korupcia, zneužívanie právomoci verejného činiteľa a ďalšie trestné činy súvisiace s políciou, prokuratúrou a vysokými, dnes už koaličnými politickými predstaviteľmi. Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Milan Sabota, Štefan Mašin, Róbert Magula a Branislav Dunčko vyšetrovali mnohé z nich, až kým ich minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v októbri minulého roka dočasne nepostavil mimo služby. Bolo to vôbec jedno z prvých opatrení novej vlády Roberta Fica.

Minister vtedy tvrdil, že ich musel dočasne postaviť mimo služby, pretože sú trestne stíhaní. Pripomeňme si, že v tom čase boli trestne stíhaní už viac ako dva roky a nikto nemal veľmi záujem ich trestné stíhanie doviesť do konca, pretože takto nie sú ani vinní, ani slobodní, ale nemôžu pracovať. Najobskúrnejšia právna argumentácia zo strany ministra sa objavila vo vzťahu k tomu, že vyšetrovatelia získali status chránených osôb ako oznamovatelia protispoločenskej činnosti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite