Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Ústavné leto

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Začína sa leto, politika ustupuje, avšak nedá sa všetko len tak zabaliť zo dňa na deň a odísť na dovolenku. Hlavne keď ste opozícia a koalícia vám na poslednú chvíľu v parlamente schváli napríklad nový zákon o STVR či lex atentát.

k novému zákonu o STVR som už výhrady písala, obmedzím sa preto už len na tie, ktoré môžu mať zmysel pred Ústavným súdom, čo je jedna z posledných možností, ako napriek jeho schváleniu ešte stále možno zachrániť verejnoprávnu televíziu a rozhlas. 

Opäť raz bol zaujímavý legislatívny proces, v ktorom bol zákon prijatý. Ústavný súd málokedy vyhlási zákon za protiústavný len preto, že neboli dodržané pravidlá legislatívneho procesu. Domnievam sa však, že skôr či neskôr sa k takémuto rozhodnutiu bude musieť uchýliť, pretože legislatívny proces je deformovaný súčasnou vládou a koalíciou stále viac a častejšie. Aj Ústavný súd pripúšťa, že porušenie pravidiel legislatívneho procesu môže byť rozporné s Ústavou, avšak musí to byť porušenie závažné a svojvoľné a musí ním dôjsť aj k porušeniu ústavných práv alebo princípov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite