Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Ústavné leto pokračuje

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Minulý týždeň som písala o tom, že nás čaká ústavné leto. A to som vtedy ani netušila, že kým Ústavný súd rozhodne o podanom návrhu ohľadom RTVS a kým sa opozícia rozhodne, či bude podávať návrh ohľadom lex atentát, príde doposiaľ vôbec jeho najdôležitejšie rozhodnutie týkajúce sa trestných kódexov.

minulý týždeň som svoj komentár kvôli piatkovému sviatku sv. Cyrila a Metoda, ktorý sa medzičasom zmenil na sviatok budovania hrádze proti progresivizmu a liberalizmu nielen zo strany vládnej koalície, ale aj OĽaNO a bohužiaľ aj KDH, písala v utorok, a tak som nevedela, že hneď v stredu sa dozvieme verdikt Ústavného súdu týkajúci sa novely trestných kódexov. Teda toho, voči čomu vznikli masívne celoslovenské opozičné a občianske protesty. 

Pripomeňme si, že išlo o novelu, ktorou sa zásadne mení trestná politika štátu, znižujú sa trestné sadzby nielen za ekonomické trestné činy, ale napríklad aj korupciu, a vzhľadom na zmenu hraníc výšky škody, resp. prospechu, aj za desiatky ďalších trestných činov skracujú sa premlčacie doby, menia sa pravidlá trestného konania napríklad v neprospech možnosti využitia spolupracujúcich osôb (tzv. kajúcnikov) a mnoho ďalšieho, pričom celkový dosah tejto novely nám nie je známy ani dnes. Pripomeňme si aj to, že bola napadnutá úprava prijatá v skrátenom legislatívnom konaní, na ktoré neboli splnené zákonné podmienky, že bola opakovane obmedzovaná parlamentná rozprava, alebo že neboli vyčíslené dopady na štátny rozpočet. 

Ústavný súd nám najprv dal nádej, keď pozastavil účinnosť celej napadnutej novely. Podarilo sa mu to napriek tomu, že sa vládna koalícia všemožne snažila, aby ani len nedostal možnosť takéto rozhodnutie vyniesť, keď najprv premiér Fico bezdôvodne 6 dní zdržiaval s podpisom schválenej novely a následne minister spravodlivosti Susko hovoril bájky o tom, ako musia všetko, každú jednu čiarku, dôkladne skontrolovať pred tým, než novelu zverejnia v Zbierke zákonov. Pripomeňme si aj to, že v prípade RTVS prezident podpísal zákon v nedeľu a hneď v nedeľu bol zverejnený aj v Zbierke zákonov, aby v pondelok nadobudol platnosť aj účinnosť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite