Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rastislav Káčer: Zahraničná politika a samovražda štátu

.rastislav Káčer .komentáre .téma

Jednou z úplne esenciálnych funkcií štátu je garantovať bezpečnosť, spravodlivosť, suverenitu a teritoriálnu integritu. Pri pohľade na úspešné parlamentné demokracie je jasné, že ich typickým znakom je nadstranícky konsenzus v strategických otázkach zahraničnej politiky a bezpečnosti. Ako je to u nás?

stručne povedané, úspešné parlamentné demokracie majú jasno v tom, aké sú ich hodnoty, záujmy, kto sú ich partneri a kto je rizikom, ohrozením alebo nepriateľom. Názorne sme to videli v talianskych voľbách, keď síce prišla zásadná politická zmena, ale ani populistická Meloniovej vláda nezmenila zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Ešte silnejšie sa to prejavuje teraz pri zmene v Británii, kde sa labouristi bez zaváhania postavili za rovnakú zahraničnú politiku, akú robili toryovci. Lebo záujem štátu a jeho postavenie sú viac než detinské zákopové vojny a manipulácie ruských dezinformačných vojen.

čo zostalo z tatranského tigra

Druhým znakom úspešných parlamentných demokracií je vysoká administratívna kapacita štátnej správy a jej profesionalita. Preložené do zrozumiteľného jazyka to znamená, že nielen že sa nemení strategická orientácia štátu, ale politické zmeny nikdy neznamenajú personálne zemetrasenia v diplomacii, ozbrojených silách, spravodajských službách, polícii, prokuratúrach (ak ich majú) a podobne. Teda nielenže majú tieto krajiny strategické jasno, ale dôležité funkcie štátu kontinuálne vykonávajú profesionálne zdatní, pripravení, vzdelaní a štátu lojálni ľudia. Nie náhodní stranícki trafikanti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite