Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jacques Rupnik: Čo znamená Orbánova „mierová misia“

.jacques Rupnik .komentáre .téma

Maďarské predsedníctvo EÚ, ktoré sa začalo v prvých dňoch júla, sa odtrhlo od európskej agendy – niekto by povedal, že bolo unesené, prispôsobené strihu medzinárodnej agendy jedného členského štátu, Maďarska.

nebolo odštartované, ako býva zvykom, v Bruseli, ale v Kyjeve, kde sa Viktor Orbán stretol s prezidentom Volodymyrom Zelenským a začal to, čo sám označil za medzinárodnú „mierovú misiu“. Táto „misia“ ho v priebehu desiatich dní zaviedla do Moskvy na rozhovory s Vladimirom Putinom, vzápätí do Pekingu na stretnutie s prezidentom Si Ťin-pchingom, a dráha jeho svetového turné sa uzavrela na samite NATO vo Washingtone – a následne vo floridskom sídle Donalda Trumpa v Mar-a-Lago.

Orbán to vidí takto: zabudnite na nudnú európsku agendu, Green Deal a prehlbovanie jednotného trhu, tu ide o svetový mier! Orbánovo Maďarsko vyskakuje nad svoju váhovú kategóriu a sám Orbán využíva rotujúce predsedníctvo EÚ ako nástroj na propagáciu seba a svojich priorít – to všetko bez akéhokoľvek mandátu od Únie, ako mu promptne pripomenul Josep Borrell, ktorému je zverená koordinácia európskej zahraničnej politiky. Je jasné, že toto maďarské predsedníctvo bude v rozpore s konsenzom EÚ pri viacerých kľúčových politických témach, najmä vzťahoch s Ruskom a rozširovaní EÚ o Ukrajinu, ale tiež s Čínou – kľúčovým spojencom Ruska – a s USA uprostred Trumpovej kandidatúry na prezidenta.

orbánova Ostpolitik a jeho „koláčizmus“

Orbánovo „mierové turné“ narúša schopnosť formulovať európsku politiku voči Rusku a poskytovať účinnú pomoc Ukrajine. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite