Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Neuhorková sezóna pokračuje

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Neuhorková sezóna pokračuje. Nemusím sa ani unúvať vymýšľať témy, o ktorých budem písať. Žiaľ, naopak. Musím si z tých hanebností, ktoré sa dejú, vybrať len niektoré. Vyberám si preto dopad novely trestného zákona na krádeže, premiéra-právnika, ktorý hlása právne nezmysly, a ministerku kultúry, ktorá je už aj šéfkou SND.

napokon sa vládnej koalícii podarilo dosiahnuť, čo chceli – novelizovať trestný zákon a poriadok. Nezabránila im v tom opozícia, odborníci, ľudia na námestiach a napokon ani ústavný súd. Novela je účinná od 6. augusta a objavujú sa prvé medializované prípady jej dopadov. Obchodné reťazce informovali o zvýšených počtoch krádeží v obchodoch. Konkrétne obchodné reťazce Billa a Tesco, ktoré fakt nie sú napojené ani na opozíciu, ani na médiá. Netvrdili to všetky, ale niektoré áno, a to už po troch týždňoch účinnosti vládnej novely. Minister spravodlivosti Boris Susko s dvorným Gašparom na to reagovali tak, že klamú obchodné reťazce, pochopiteľne, aj opozícia a médiá, a že páchatelia predsa nechodia do obchodov s trestným zákonom a nerozhodujú sa podľa neho, či budú alebo nebudú kradnúť. 

Tiež povedal, že potrebujú analýzu dopadov tejto novely. V slušnom štáte sa analýza možných dopadov robí pred prijatím právnej úpravy, nie po ňom. A v slušnom štáte takúto analýzu robia odborníci, povedzme na analytickom oddelení, ktoré už, nielen na ministerstve spravodlivosti, stihli zrušiť. 

Neviem, odkiaľ páni nabrali ten „argument“, že páchatelia nečítajú trestný zákon a nerozhodujú sa podľa právnej úpravy, či sa im krádež oplatí. Áno, bežne takto páchatelia nezmýšľajú. Ale prečo by tak nezmýšľali teraz, keď vládna koalícia schválila očividný nezmysel, ktorý je priam pozvánkou kradnúť? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite