Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Nebát se a nekrást

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Nemám dnes chuť písať o klamstvách Roberta Fica a spol. Už mi to lezie krkom a zdá sa mi, že tomu nie je dobré venovať všetku pozornosť. Zameriam sa na niečo aspoň trochu užitočné, spoločensky podstatné a právne – hoci i to s tými klamstvami a polopravdami súvisí. Na zmenu právnej úpravy týkajúcu sa krádeží.

posledné dni až týždne sa rieši dopad novely trestnej politiky na počet krádeži v obchodoch, respektíve celkovo počet krádeží vecí nižšej hodnoty. Súvisí to s tým, že od 6. augusta je účinná novela Trestného zákona, podľa ktorej sa za trestný čin považuje krádež veci v hodnote prevyšujúcej 700 eur (doposiaľ to bolo 266 eur), a zároveň došlo k zrušeniu tzv. horalkového trestného činu, teda ustanovenia Trestného zákona, podľa ktorého ste trestný čin krádeže spáchali aj vtedy, ak ste ukradli vec v nižšej hodnote (napríklad aj horalku), čo bolo vyhodnotené ako priestupok, a opäť ste niečo ukradli v nasledujúcich 12 mesiacoch (pokojne aj ďalšiu horalku). Podľa Trestného zákona účinného do 6. augusta 2024 vám tak za opakované ukradnutie horalky hrozil trest odňatia slobody v trvaní až dva roky (§ 212 ods. 1 písm. g) zákona č. 40/2005 Z. z.). 

Táto úprava bola dlhodobo kritizovaná ako neprimerane prísna, zmeniť ju plánovala aj bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Mimochodom, v susednej Českej republike majú ešte prísnejšiu právnu úpravu, ktorá je tiež značne kritizovaná a pripravená na zmenu. 

K zmene však nedošlo v zákone o priestupkoch, kde za priestupky proti majetku hrozí maximálna pokuta 331 eur. Ak teda ukradnete v súčasnosti vec za 700 eur, môžete dostať maximálne pokutu 331 eur a nespáchate trestný čin ani vtedy, ak by ste takto kradli opakovane. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite