Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zsolt Simon: Príde po Žilinkovi Kováčik?

.zsolt Simon .komentáre

Pre túto vládu a Fica osobne je dôležité, aby mali garantovanú beztrestnosť. Fico a spol. je dostatočne skúsený vo vládnutí a vie, že pre kľudné vládnutie je nevyhnutné mať lojálneho generálneho prokurátora.

fico pozíciu generálneho prokurátora vníma veľmi citlivo, obzvlášť od doby, kedy sa ním chcel stať on sám, a to opakovane. V roku 2001 dokonca parlament prijal osobitný zákon, kde zaviedol vekový limit 40 rokov, ktorý v tom čase Fico nespĺňal, a to len preto, aby mu zabránili nastúpiť do tejto funkcie. No a v roku 2020 zas nespĺňal limit minimálnej praxe, a preto ho museli vylúčiť z pomedzi kandidátov.

Na otázke generálneho prokurátora sa podlomili aj nohy Radičovej vlády. V tom čase chcel pokračovať vo funkcii Trnka (ako to už dnes vieme, bol to človek, ktorého mal Kočner na špagátiku). Mnohí si vtedy v podstate ani neuvedomili, že je to boj o charakter krajiny. Ak by vládna koalícia ako taká bola úspešná a GP by bol skutočne človek na svojom mieste, nie Ficov človek, tak by sa Slovensko s vysokou pravdepodobnosťou nedostalo do stavu, ktorý prezident Kiska nazval ,,mafiánskou krajinou“. 

Nadarmo bola vládna koalícia v júni 2011 úspešná vo voľbe generálneho prokurátora, keď prezident protiústavne nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. No a predčasný pád Radičovej vlády o štyri mesiace a nástup Fica a spol. dostal do pozície Ficovho spolužiaka Čižnára.

Fico tak mal ochranu do roku 2020 zabezpečenú nielen pre seba, ale aj pre „našich ľudí“. Koľko bolo (a stále je) politicky citlivých káuz, to všetci vieme. Rovnako vieme, koľko svinstiev zamietli pod koberec, ako aj to že, v systéme sa neštítili ani vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice.

Dnes Fico potrebuje mať vlastného človeka na poste generálneho prokurátora rovnako ako kyslík k životu. Tým nechcem povedať, že by ním Žilinka nebol, veď manévrovať vie predsa dobre. Keď bolo treba vysvetľovať zametenie únosu Vietnamca, vedel nielen bicyklovať, ale aj utekať pred novinármi. Keď bolo a je nepríjemné použitie §363, tak vedel nájsť riešenie vyhovujúce Ficovi a spol. Dnes, keď vládna koalícia presadila zákonnú amnestiu pre ,,našich ľudí“ a otvorila brány väzníc, potrebujú človeka, ktorý dnešný ochranný stav udrží čo najdlhšie.

A tu je pes zakopaný. Žilinkovo funkčné obdobie sa končí v decembri 2027 a Ficovej vláde sa ono končí v septembri 2027. Fico si veľmi dobre uvedomuje, že voliť generálneho prokurátora na konci volebného obdobia, keď posledných 6 mesiacov neplatí koaličná zmluva, je príliš riskantné. Rovnako riskantné je voľbu prenechať na budúcu vládu. Preto Žilinkovi ponúkajú nadštandardné výhody v podobe doživotnej renty, len aby sa vzdal a Ficova klamársko-populistická vládna koalícia mohla voliť nového generálneho prokurátora v prvom polroku 2025. Tým by Fico získal prokurátora nielen na toto volebné obdobie, ale aj na to ďalšie. Takto zvolený prokurátor by mal ukončiť svoje funkčné obdobie v roku 2032. 

Už ostáva len doriešiť, koho tam dosadiť. Kto bude tou najlepšou voľbou? Bude to Dušan Kováčik? Ten by sa každému, kto ho dostal do basy, mstil a bol by dostatočne zaviazaný pre Fica a spol., ktorý ho z basy dostal a ešte aj dostatočne odmenil.

Po skúsenostiach s dosadením nového vedenia SIS, po tom, ako Ficov minister Susko prepustil Kováčika z väzenia, po tom, ako dali amnestiu „našim ľudom“, si viem predstaviť aj scenár, v ktorom by sa nástupcom Maroša Žilinku mal stať Kováčik.

Je to smutná, ale vykonateľná predstava. A Fico (a spol.) toho schopný asi aj je.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite