Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jaroslav Spišiak: Vládny recept na kolaps našej bezpečnosti

.jaroslav Spišiak .komentáre .politika

Od drobnej kriminality po organizovanú, siahajúcu až do spoločenskej elity. Žiadna hrozba odhalenia, žiadna hrozba odsúdenia a žiadna hrozba vysokého trestu. K tomu skrátenie premlčacích lehôt. Kam sme sa to dostali?

postupne začínajú na verejnosť prenikať informácie od nespokojných majiteľov obchodných prevádzok. Od začiatku účinnosti noviel trestných kódexov zaznamenali nárast drobnej kriminality. Zlodeji na tom najnižšom stupni zacítili príležitosť. Do karát im hrá hneď niekoľko faktorov. Po prvé, zvýšenie hranice škody, keď hovoríme o trestnom čine. Po druhé, hrozba len nízkej sankcie, ak vôbec. Po tretie, žiadny zvýšený postih ich konania v prípade recidívy spáchania priestupku. Po štvrté, skrátenie premlčacích lehôt. 

Podľa môjho bývalého policajného kolegu Tibora Gašpara sa skutky nedejú, čo je v rozpore s vyjadreniami obchodníkov. Zatváranie očí pred realitou zločin neeliminuje. Možno odvedie pozornosť jeho voličov inam, ale budú to práve oni, ktorí skôr či neskôr pocítia nárast organizovanej kriminality. Nepôjde už len o zlodejíčkov obťažujúcich podnikateľov, ale o organizovaný zločin s presahom do životov nás všetkých bez rozdielu postavenia v spoločnosti, hodnoty majetku či politického názoru. Samozrejme, okrem názoru, ktorý je ten správny, lebo podporuje vládu, ktorá toto všetko zabezpečila.

hlavné ingrediencie

Na kolaps bezpečnosti nás všetkých potrebujeme dve hlavné prísady – nízku hrozbu vysokého trestu a nízku hrozbu odhalenia –, a ak by k nim došlo, nízke riziko právoplatného odsúdenia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite