Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Parlamentná jeseň sa začína

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Skončili letné prázdniny a hoci v politike uhorková sezóna nebola ani počas nich, parlament nezasadal. Čaká nás to až budúci týždeň, tak sa pozrime, na čo sa máme (ne)tešiť.

už tradične nenájdete menej než týždeň pred začiatkom schôdze zverejnený jej program, takže ak chcete vedieť, čo sa v parlamente v najbližších dňoch chystá, musíte si to zozbierať sami všelikde po stránke národnej rady, vo vyhľadávaní v návrhoch zákonov a aj tak nenájdete všetko. 

Zatiaľ som našla to, že nás čaká asi 80 prvých čítaní návrhov zákonov, návrhov na prijatie uznesení, vyslovenie súhlasu s medzinárodnými zmluvami a prerokovanie stanovísk a správ. K tomu asi 35 druhých čítaní a presunutých bodov. Nie je to žiaden historický rekord, ale nie je to ani málo. Nie veľmi dobrou správou je to, že z v rámci tých prvých 80 návrhov pochádza maximálne štvrtina z vlády. Na prvý pohľad by sa to mohlo zdať ako výhoda, že naša úžasná vláda toho veľa nepredkladá, ale nie je to tak. 

Vládne návrhy zvyknú písať kompetentní zamestnanci ministerstiev, zvyknú ísť do riadneho medzirezortného pripomienkového konania, často preberajú európske smernice a celkovo sú to formou i obsahom tie kvalitnejšie návrhy (samozrejme s výnimkami, spomeňme si napríklad na vládny návrh novely trestnej politiky). Vládne návrhy v prvom čítaní sa tentokrát týkajú podpory cestovného ruchu v súvislosti s vznikom nového ministerstva pre SNS. Voči tým som podozrievavá, lebo sa mi nepáči, že má o rozdeľovaní akýchkoľvek financií rozhodovať SNS, ale z hľadiska formy a obsahu nevyzerajú na prvý pohľad nijak hrozivo. Objavilo sa aj pár sociálnych návrhov, u ktorých mám ako u tých o cestovnom ruchu najväčší problém s tým, kto to zaplatí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite