Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Platforma pre demokraciu: Za hrozbu zastavenia eurofondov je plne zodpovedná vláda

.juraj Rizman .komentáre

Kroky koalície sú v rozpore s princípom partnerstva, ako aj legislatívou, ktorú sa SR zaviazala rešpektovať pri vstupe do EÚ.

zmeny, ktoré presadzuje vláda v oblasti právneho štátu, plánované označovanie mimovládok, ako aj aktuálne diskutované zmeny prípravy a nezávislého monitorovania eurofondov môžu ohroziť financie, ktoré Slovensko čerpá zo zdrojov Európskej únie. Platforma pre demokraciu v tejto súvislosti upozorňuje, že kroky vládnej koalície, ktorá sa snaží stigmatizovať občiansky sektor a obrať občiansku spoločnosť o autonómne a nezávislé rozhodovanie o svojich zástupcoch v monitorovacích výboroch eurofondov, sú v rozpore s princípom partnerstva, ako aj legislatívou, ktorú sa SR zaviazala rešpektovať pri vstupe do EÚ.

„Európska komisia už v apríli tohto roku varovala Slovensko, že proti SR okamžite spustí právne konanie, ak vládna koalícia bude naďalej presadzovať zákon vyžadujúci od mimovládnych organizácií s financovaním zo zahraničia, aby sa oficiálne označovali za organizácie so zahraničnou podporou. Vládna moc sa doteraz nijako s týmto sporným návrhom nevysporiadala a už prichádza s ďalšími zmenami, ktoré sú v rozpore s európskou legislatívou a princípmi, ktoré sa SR zaviazala dodržiavať a rešpektovať,“ konštatovala právnička Katarína Batková z Platformy pre demokraciu.

Systém prípravy eurofondov, ktorý sa doteraz počas celého čerpania eurofondov riadil princípom „zdola nahor“ a princípom „partnerstva“, v rámci ktorého sa Slovensko zaviazalo, že mimovládky, podobne, ako napríklad samospráva, budú mať možnosť autonómne rozhodovať o svojich zástupcoch v prípravných a monitorovacích výboroch eurofondov, sa má meniť. Aktuálne je na stole návrh Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, aby po novom už v procese výberu zástupcov nefiguroval reprezentatívny orgán mimovládok Komora mimovládnych neziskových organizácií. Zástupcov občianskeho sektora by tak mohla menovať a odvolať vysoká štátna úradníčka – splnomocnenkyňa vlády Simona Zacharová.

„To, čo doteraz dlhé roky efektívne fungovalo sa má meniť. Autonómne a nezávislé rozhodovanie o zástupcoch občianskeho sektora v prípravných a monitorovacích výboroch eurofondov má prejsť plne pod gesciu štátu. O tom kto bude zastupovať mimovládky už nemajú rozhodovať mimovládky, ale vysoká štátna úradníčka. To je v priamom rozpore s princípom partnerstva, ktorý jasne hovorí, že na príprave a kontrole eurofondov sa okrem štátu majú podieľať aj ďalšie – od štátu nezávislé – sektory, napríklad mimovládne organizácie a samospráva. Takýto postup je pre nás absolútne neprijateľný,“ konštatovala Katarína Batková, právnička, riaditeľka VIA IURIS, ktorá zastupuje Platformu pre demokraciu v Komore mimovládnych neziskových organizácií a v Rade vlády pre MNO.

Európska komisia už v minulosti zdôraznila, že nemá záujem eurofondy zastavovať, zmrazovať alebo suspendovať. Musí mať však právne garancie, že nebudú zneužívané.

“Všetko má teraz v rukách vláda. Neobstojí tvrdenie, že za prípadné zastavenie eurofondov môže opozícia, médiá, alebo mimovládky, ktoré sa chodia sťažovať do Bruselu. Úplne stačí, aby vláda zachovala inštitúcie a procesy nezávislej kontroly, otvorenú občiansku participáciu a efektívne nástroje, ktoré majú zabrániť zneužívaniu európskych fondov. Opakovane preto vyzývame predstaviteľov Vlády SR, aby rešpektovala princíp partnerstva a akýmkoľvek zmenám v príprave a monitorovaní eurofondov predchádzala odborná diskusia, ako aj otvorený participatívny proces zabezpečujúci širokú účasť predstaviteľov občianskej spoločnosti,“ dodala Katarína Batková.

Autor pracuje pre organizácie Post Bellum a Platforma pre demokraciu

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite