Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Klvaňu: DEI na ústupe

.tomáš Klvaňa .komentáre .amerika Tomáša Klvaňu

Republikáni zkoušejí nálepkovat Kamalu Harris jako DEI kandidátku, tedy protekční političku, která na to ve skutečnosti nemá, ale dostala se tam, kam se dostala, kvůli svému pohlaví a barvě pleti.

ženy v politice to nemají jednoduché, a také kolem Harris se objevilo hned několik pomluv, jež jsou v podobných kontextech stálicemi. Například že udělala kariéru přes postel. Harris, jak známo, kdysi dávno chodila se starostou San Francisca. Není přitom jasné, proč a jak by to mělo být důležité, když to není důležité u mužských kandidátů, a když do řady postů, jež zastávala, musela být zvolena Kaliforňany, kteří hodnotili její práci, nikoliv její barvu pleti či romantické vztahy. Koneckonců její inteligenci a schopnost argumentovat mohli diváci posoudit v přímé debatě s Donaldem Trumpem, a velká většina je ohodnotila mnohem výš než jeho.

To neznamená, že programy DEI (anglická zkratka pro prosazování rozmanitosti, rovnosti a inkluze) nedělají v rasových vztazích paseku a řada firem a univerzit v Americe od nich začíná upouštět, či je dokonce rušit, jako například pivovar Coors. Problémem přitom není samotná snaha o rozmanitost a rovnost, ale její ideologická hardcore verze, která se většinou redukuje na obyčejné kvóty na ženy, černochy, Hispánce, homosexuály a další skupiny, považované za automaticky znevýhodněné. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite