Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ivan Marton: Spolužiak z fakulty

.ivan Marton .komentáre .téma

Písal sa apríl 1965. Na pôde Vysokoškolského výboru ČSM na Filozofickej fakulte UK sa ako jeho nový člen zoznamujem s o polroka starším poslucháčom Katedry filozofie, pôvabne ráčkujúcim Martinom Bútorom. Dodatočne zisťujeme, že sme obaja približne v rovnakom čase navštevovali strednú školu P. Jilemnického v bratislavskom Starom Meste. Dosť na tom, že naše životné príbehy sa v tej chvíli osudovo pretli a ostávajú pevne do seba zakliesnené už desiatky rokov.

v uvoľnenej spoločenskej atmosfére šesťdesiatych rokov minulého storočia Martin hýril aktivitou a originálnymi nápadmi. Spoločne sme na pôde filozofickej fakulty organizovali diskusie študentov s poprednými osobnosťami slovenskej kultúry a spoločenských vied (do fakultnej auly vtedy prišli diskutovať spisovatelia Vladimír Mináč, Vojtech Mihálik, ale aj Dominik Tatarka, Miroslav Válek či ekonóm Hvezdoň Kočtúch) a Martin tých prvých dvoch dokázal ostrými, presne cielenými polemickými príspevkami priviesť do úzkych.

V spolupráci s naším spoločným priateľom Michalom Horským, známym študentským lídrom, neskorším výkonným redaktorom Echa, poslancom Federálneho zhromaždenia a napokon renomovaným politickým komentátorom, sme stáli pri zrode a úspešnom priebehu univerzitných karnevalov, ktoré do nepríčetnosti vytáčali mestské stranícke orgány.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite