Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miloslav Luther: Niečo o Martinovi

.miloslav Luther .komentáre .téma

Spoznal som ho v čase, keď ešte pracoval ako terapeut v protialkoholickej liečebni. Našťastie nie ako jeden z jeho klientov, aj keď sa vtedy pilo usilovne, ale pri spoločnom písaní scenára filmu Skús ma objať. V trojici s nebohým Marošom Puobišom, renomovaným dramaturgom, sme adaptovali Martinovu poviedku Osobe milej a srdcu blízkej o ľudských traumách v časoch rozpadávajúcej sa totality.

stretávali sme sa akoby riadením osudu aj v revolučných novembrových dňoch. Povestný nezmar Martin pribiehal medzi nepretržitými ťažkými rokovaniami výborov VPN. Z bezprostrednosťou jemu vlastnou sa u mňa doma sám ponúkol z chladničky alebo sa na manželkine prekvapenie bez rozpakov trebárs aj osprchoval. Prebdené noci dospával cez deň v mojej pracovni, len tak na koberci. 

V spánku sa nedal rušiť našimi vzrušenými spormi, ale mozog mu pracoval nepretržite. Paradoxne sa v správny okamih vždy nečakane a trefne ozval. Boli sme neohrozene zásadoví a mladí. Vďaka úctyhodným šedinám Martinova principiálna zásadovosť a rozhľad obdivuhodne dozreli a pre dnešné Slovensko je prospešný o to viac. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite