Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Boris Strečanský: Moje stretnutia s Martinom

.boris Strečanský .komentáre .téma

S Martinom som sa prvýkrát stretol ako študent (on si to asi nepamätá) koncom osemdesiatych rokov v budove Filozofickej fakulty UK na Šafárikovom námestí v posluchárni na piatom poschodí na seminári organizovanom neortodoxnými sociológmi z Katedry sociológie (pravdepodobne) Ivetou Radičovou, Soňou Szomolányiovou a Vladom Krivým.

bol som študent filozofie a histórie a s jeho synom Daňom sme sa na škole spriatelili, a spolu s ďalšími študentami sme sa stretávali, vymieňali si rôznu podzemnú literatúru, bavili sa o politike, nadávali na režim, vysmievali sa z komunistov i organizovali rôzne podujatia. Podobné semináre ako ten na fakulte prebiehali aj na Patrónke, v „unimobunkách“ Výpočtového strediska SAV. Semináre sa venovali niečomu, čo sa nazývalo socio-diagnostika, a pozvaní spíkri tam objasňovali na základe dát spoločenskú realitu. Okrem Martina tam vystupovali aj Zora Bútorová, Fedor Gál, ale pamätám si aj Pavla Friča, Ivana Dianišku a ďalších. 

Bolo veľmi občerstvujúce vypočuť si ideológiou nezaťažené interpretácie a pohľady, pričom „na ulici“ zúrila jediná totalitná pravda, povedané Martinovými slovami: „socialistická megalománia, politická iracionalita, extenzívne hospodárstvo (…), režim staval na strachu, vydieraní, oportunizme, kolaborácii, na prízemných pohnútkach, na ľudských bolestiach a zlyhaniach“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite