Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Grigorij Mesežnikov: Krajina, IVO a Bútora

.grigorij Mesežnikov .komentáre .téma

Texty venované významným ľuďom pri príležitosti ich životných jubileí sa ľahšie píšu, keď autori osobne poznajú tých, o ktorých píšu. Vtedy netreba nič fabulovať, prikrášľovať alebo nebodaj vymýšľať. Iba si treba dobre zaspomínať a na nič nezabudnúť.

toto je aj  môj prípad vo vzťahu k drahému kolegovi a priateľovi Martinovi Bútorovi, ktorý sa v týchto dňoch dožíva svojho životného jubilea. Osud spôsobil, že môj život sa prekrížil s jeho životom v roku 1994, pričom od roku 1997 sa ocitol takto prekrížený takpovediac pod jednou spoločnou strechou – v Inštitúte pre verejné otázky (IVO). 

IVO je Martinovým dieťaťom od samého začiatku. Po prvom vydaní analytickej ročenky pod názvom Slovensko – súhrnná správa o stave spoločnosti (názov publikácie bol dielom Martina Bútoru a Pétera Hunčíka, ktorý stál na čele Nadácie Sándora Máraia, práve tá vydala prvý ročník Súhrnnej správy v roku 1995) prišiel Martin s myšlienkou vytvoriť nezávislé analytické pracovisko, ktoré by prevzalo rolu trvalého vydavateľa tohto pozoruhodného diela a zároveň by sa stalo platformou pre realizáciu ďalších výskumných, publikačných, konferenčných, vzdelávacích  a osvetových projektov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite