Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Daniel Pastirčák: Prezident nádeje

.daniel Pastirčák .komentáre .téma

Toto leto si bol so mnou, Martin, aj keď o tom nevieš. Blížilo sa okrúhle výročie tvojho pobytu na svete, a tak som večery v Levoči trávil v príjemnej spoločnosti: čítal som si tvoje rozhovory s Jánom Štrasserom. Postupne predo mňa vystupovala pevná architektúra tvojho života.

osobný príbeh sa v nej podivne spája s modernými dejinami Slovenska. Na hladine dní, ktoré si tu žil, sa zrkadlia kľúčové udalosti doby. Tvoj život sa podobá pevnej niti, na ktorú  sa ako korálky postupne navliekali okamihy, v ktorých sa rozhodovalo o budúcnosti našej krajiny: Pražská jar, obdobie normalizácie, Zamatová revolúcia, zápas o novú demokratickú spoločnosť. 

Tvoj zmysel pre realitu a odhodlanie postaviť sa na stranu toho, čo je slobodnejšie a spravodlivejšie, vo mne vzbudzujú rešpekt. Jasnozrivým okom svedomia si vedel presne čítať etické dilemy doby a postaviť sa na správnu stranu spoločenského zápasu. Rokmi si tak nadobudol dôveryhodný status kompasu, podľa ktorého možno nastavovať smer konštruktívneho úsilia. 

Patríš k tým nemnohým ľuďom s výraznou osobnosťou, ktorí motiváciu k angažovanému životu neživia osobnými ambíciami. Poznám ťa už dosť dlho, no ani na okamih som nemal pocit, že ti ide o seba. Tvoje ego akoby nevstupovalo do hry. Kde sa iní nechali vtiahnuť do osobných sporov, nárokovali si svoj význam, ty si pôsobil ako otvorený priestor, ponuka k stretnutiu a zmiereniu, k hľadaniu spoločnej cesty pre lepšie Slovensko. To, čo si dával, si nedával okázalo, často si stál v úzadí a pomáhal iným, pripravoval si pre nich potrebný kontext a plán pre kroky, ktoré bolo treba urobiť. Bol si bránou, ustupoval si, aby iní mohli vstúpiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite