Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Matúš Kostolný: Aktivitou prekonať porazenectvo

.matúš Kostolný .komentáre .téma

Sedeli sme u nás doma. Martin sa tlačil s ďalšími na gauči, s chuťou jedol dobroty, ktoré boli na stole. Bol sústredený, ale často sa usmieval. V najsilnejších momentoch šúchal nohami a od radosti takmer nadskakoval.

bolo to presne pred desiatimi rokmi. Zakladali sme Denník N a hneď na začiatku vznikla aj redakčná rada Denníka N. Martin bol jej prvým predsedom. 

Martina Bútoru poznám roky. Vďaka rodinnému priateľstvu ho cez Zorku registrujem od detstva. Pamätám si ho ako revolucionára z novembra 1989, poradcu Václava Havla, zažil som ho ako sociológa v IVO, veľvyslanca v Amerike aj ako prezidentského kandidáta a neskôr poradcu Andreja Kisku.

Ten večer u nás doma a potom desiatky ďalších večerov mi ale dávajú obraz Martina Bútoru, ktorý ho pre mňa vystihuje lepšie ako čokoľvek iné. Ako v mnohých iných prípadoch, aj vtedy bol pri tom, keď niečo nové vznikalo. 

Zažil som to veľakrát. Atmosféra oťažievala, nálada mrzla a situácia sa zdala keď nie bezvýchodisková, tak aspoň veľmi temná. Vtedy si berie slovo Martin a ponúka optimistický pohľad na vec. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite