Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fedor Gál: Martinovi Bútorovi (a sebe) k osemdesiatke

.fedor Gál .komentáre .téma

Martinov a môj život sa pretínali v kľúčových okamihoch – v detstve a pri udalostiach spätých s Novembrom 1989. V detstve to bolo o živote na ulici. Naša štvrť ležala na hranici Starého Mesta a periférie, kde bolo kedysi židovské a rómske geto.

potom sa naše príbehy oddelili – šli sme každý svojou cestou. Ja navyše zväčša mimo Bratislavy. Znovu sme sa stretli až pri udalostiach z novembra 1989. Odvtedy uplynulo tridsaťpäť rokov. Sme stále blízki priatelia a generační druhovia. 

Pýtam sa často sám seba: Máme my osemdesiatnici ešte čo povedať mlaďochom vo veku našich vnúčat? Odpovedám si optimisticky, v duchu motta knihy Reného Thoma. Píše, ak sa dobre pamätám, toto (parafráza): „Stojíte na našich ramenách.“ Tá Thomova kniha sa volá Teória katastrof. 

Kedysi veľmi dávno som  čítal výrok Humberta Maturanu a Francisca Varelu kde (zhruba) hovoria: „Keď človek na konci života poodstúpi od svojho diela, zväčša uvidí obrysy vlastnej tváre.“ Tá Martinova a moja zrkadlí príbeh, ktorý sme s Petrom Zajacom a mnohými ďalšími kedysi zdieľali. Píšem ho však optikou tejto konkrétnej chvíle a tejto konkrétnej príležitosti, samozrejme. 

nestrieľajte, žijú tu ľudia

Ešte nedávno som si myslel, že dialóg je v pestrej a rozdelenej spoločnosti cesta k hľadaniu kolektívneho konsenzu o riešeniach vecných problémov. Dnes mám pochybnosti. V polarizovanej spoločnosti sa priestor tolerantnej nezhody a možností dialógu dramaticky zužuje. Tak nejako som to povedal pri preberaní Ceny Dominika Tatarku za rok 2023 v Bratislave 18. 3. 2024 (publikované tu: Tatarkovská reč Fedora Gála | Spoločnosť | .týždeň - iný pohľad na spoločnosť (tyzden.sk).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite