Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Daniel Bútora: Otcovia a deti

.daniel Bútora .komentáre .téma

Inak sa bilancuje súkromne a inak verejne. Inú gratuláciu prednesieme v bezpečí vlastného bytu, inú pred očami divákov. A úplne iný žáner je, ak blahoželanie, laudácia, je súčasne žánrom verejným i osobným. Ale toto iné nemôže byť. Priestor verejný je tu zároveň aj priestorom osobným.

môj otec, Martin Bútora, môže byť symbolom svojej generácie – tej jej intelektuálnej, tvorivej časti, ktorá sa nadýchla k rozletu vôňou slobodnejšieho Československa konca 60. rokov, aby ju lapili do sieťky neláskavej normalizácie a eštebáckeho strpčovania života ďalších dvoch desaťročí. Stratených 20 rokov je však iba jednou časťou príbehu. Jeho druhou, nemenej dôležitou časťou sú rozhodnutia, postoje, konanie, ktoré si v reakcii na nenormálnu situáciu zvolil. 

Od roboty „na záchytke“, ako mi jeho prácu v protialkoholickej poradni v detstve sem-tam vyhadzovali na oči spolužiaci, až po tkanie jemného pradiva vzťahov, kontaktov, uzlíkov medzi jednotlivcami a prostrediami nezávisle uvažujúcich sociológov, vedcov, umelcov či ochranárov. Tieto vzťahy a uzlíky neskôr pomohli vzniku Verejnosti proti násiliu. Aj stratu, zlé pomery, nepriazeň osudu vieme sčasti kompenzovať na našej strane; úsilím, spoluprácou, zmysluplnosťou. A pripravenosťou na lepšie časy – pretože aj tie bývajú iba príležitosťou, ničím viac. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite