Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miroslav Wlachovský: Od New Yorku cez Duklu k Užhorodu

.miroslav Wlachovský .komentáre .téma

Každý rok v septembri sa v New Yorku koná veľký festival diplomacie zvaný Valné zhromaždenie OSN. Zúčastňujú sa na ňom prakticky všetky štáty. Mal som tú česť zúčastniť sa minulý rok v delegácii prezidentky SR Zuzany Čaputovej a mal som možnosť aj vystúpiť v Bezpečnostnej rade OSN.

tak ako v minulom roku, tak i teraz bola jednou z hlavných tém ruská agresia voči Ukrajine. A fakt, že jeden z permanentných členov Bezpečnostnej rady OSN zaútočil na svojho suseda a vedie tam už vyše 900 dní vojnu, okrem iného do výraznej miery paralyzoval aj OSN.

Toho roku slovenskú delegáciu na Valné zhromaždenie OSN už viedol nový prezident Peter Pellegrini. Vystúpil v pléne aj v Bezpečnostnej rade OSN. Jeho posolstvá týkajúce sa Ukrajiny boli silné a jednoznačné: „V bezprostrednom susedstve Slovenskej republiky na Ukrajine prebieha vojna už takmer tisíc dní. Ako výsledok ruskej agresie, ktorá narušila základné princípy medzinárodného práva, ako sú suverenita a teritoriálna integrita. A je potrebné pripomenúť, že náš sused bráni legitímne svoju krajinu aj ľudí v duchu medzinárodného práva a Charty OSN.“ 

A ešte dodal: „Tí, čo porušujú právo, často menia aj význam slov. Ale rub je rub, nie líc. Klamstvo je klamstvo, nie fakt alternatívnej reality.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite