Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Členovia kultúrnej obce protestovali proti zmenám vo fungovaní Fondu na podporu umenia

.sita .kultúra

Protestujúci vyjadrili presvedčenie, že kultúra a umenie vo všetkých podobách sú neoddeliteľné od slobody prejavu.

Členovia kultúrnej obce protestovali proti zmenám vo fungovaní Fondu na podporu umenia SITA/Diana Černák Účastníci z radov umeleckej a kultúrnej obce, členstva komisií FPU a odbornej verejnosti vyjadrujú počas protestu pred NR SR svoj nesúhlas s kontroverznou novelou zákona o Fonde na podporu umenia (FPU), 14.5.2024

približne 250 členov kultúrnej obce z rôznych odvetví a regiónov Slovenska sa dnes zhromaždilo pred budovou parlamentu, aby dali poslancom nahlas najavo, že nesúhlasia s „politickým únosom" Fondu na podporu umenia prostredníctvom novely zákona z dielne SNS. Ako ďalej pripomenula iniciatíva Otvorená Kultúra!, parlament má o novele hlasovať práve dnes o 17:00.

SITA/Diana Černák

SITA/Diana Černák

Na úvod protestu pod názvom Kedy, ak nie teraz? si účastníci oblečení v krojoch aj v reflexných vestách odkazujúcich na ich príslušnosť k pracujúcim v kultúre symbolicky zaviazali ruky povrazmi. „Dali tak najavo, že kontroverzná novela zviaže nezávislému a slobodnému umeniu ruky," informovala iniciatíva.

Podľa protestujúcich dve tretiny členov odborných komisií FPU v prípade schválenia novely odmietajú svojou odbornou expertízou kryť rozhodnutia politických nominantov v rade FPU. Zároveň vyjadrili presvedčenie, že kultúra a umenie vo všetkých podobách sú neoddeliteľné od slobody prejavu a iných demokratických slobôd a nemôžu sa stať mocenským nástrojom. „Kultúrna obec nebude mlčky znášať snahy o mocenské ovládnutie kultúry a využije všetky demokratické formy odporu na ochranu slobodnej a otvorenej kultúry," doplnila iniciatíva.

SITA/Diana Černák

SITA/Diana Černák

SITA/Diana Černák

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite