Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 25. – 26. máj

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 25. – 26. máj

„Nejde o to, na čo sa pozeráš, ale čo vidíš.“ neznámy autor

V tomto týždni sa stretli traja fotografi, ktorí sú rôznymi spôsobmi previazaní. V pondelok (20. mája) oslávil svoje 69. narodeniny Anton Corbijn, v piatok (24. mája) sme si pripomenuli 112. výročie narodenia Deža Hoffmanna a v sobotu (25. mája) uplynie 70 rokov od tragickej smrti Roberta Capu. Hoffmann a Capa sa stretli počas občianskej vojny v Španielsku a zatiaľ čo Capa neopustil bojiská, Hoffmann sa stal inovátorom v rámci hudobnej fotografie, a Corbijn je dnes jedným z najvýznamnejších fotografov v tomto žánri.

kam do galérie: 

pozor, hranica! Devín v  železnej opone 1948 – 1989

Výstava poskytuje pohľad na dejiny hradu a jeho okolia v kontexte železnej opony a totalitných rokov 1948 – 1989. Predstavuje v nej vznik a fungovanie militaristického režimu na devínskom úseku stráženej hranice, rozsah opatrení aj ich dopad na dianie v mestskej časti Devín.

Železná opona svojou existenciou poznačila životy mnohých ľudí, často veľmi tragicky. Preto je dôležité upozorniť aj na niekoľko konkrétnych ľudských osudov spojených so snahou o útek z totalitného Československa práve cez devínsky hraničný úsek.  Spoluorganizátorom výstavy je Ústav pamäti národa.

kde: hrad Devín

kedy: denne okrem pondelka 10.00 - 18.00

medzi životom a smrťou. Príbehy záchrany počas holokaustu

Ústav pamäti národa pokračuje v prezentácii tejto výstavy tentoraz v Košiciach. Výstava predstavuje príbehy zachránených Židov a ich záchrancov z 12 európskych krajín: Chorvátsko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, Taliansko, Litva, Holandsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Ukrajina.  Výstava zdôrazňuje zložitosť ľudských vzťahov v extrémnych situáciách tým, že načrtáva príbehy tých, ktorí prežili, spolu s príbehmi ich záchrancov. V ďalších mesiacoch bude výstava inštalovaná vo Zvolene a Nitre.

kde: Galéria bašta Východoslovenského múzea,  Hrnčiarska 7, Košice

kedy: denne 9.00 - 17.00 (v nedeľu do 18.00)

...a stále trvá Paradajs Photo Fest v Banskej Štiavnici, jeho súčasťou je aj výstava Dežo Hoffmann, ktorú si môžete pozrieť až do 1. septembra v rodnom dome Deža Hoffmanna (Pod červenou studňou 10). V sobotu 25. mája  od 12.00 sa konajú aj komentované prehliadky.

kam za divadlom? na ulicu

cirkul'art: festival nového cirkusu

Festival nového cirkusu Cirkul’art (https://cirkulart.sk/program/) je medzinárodnou prehliadkou kreatívnych a žánrovo pestrých umeleckých produkcií so zameraním na súčasné divadlo a moderný cirkus. Nový cirkus patrí k najmladším žánrom javiskového umenia a stal sa moderným fenoménom reflektujúcim súčasné výrazové prostriedky.

kde: Nábrežie M.R. Štefánika, Bratislava

....fotografi Capa, Hoffmann, Corbijn v pohyblivých obrázkoch 

robert Capa: In Love and War

„Ak vaše fotografie nie sú dosť dobré, je to preto, že ste neboli dosť blízko“. 

Film režisérky Anne Makepeace stavia na archívnych materiáloch a fotografiách Roberta Capu. Kariéra predčasne tragicky zosnulého ikonického vojnového fotografa zahŕňala päť konfliktov na troch kontinentoch. Film sleduje premenu Endreho Freidmana z mladého židovského chlapca v Budapešti na Roberta Capu, najslávnejšieho vojnového fotografa na svete. V roku 1947 založil spolu s Henri Cartier-Bressonom, Davidom Seymourom, Billom Vandivertom a  George Rodgerom agentúru Magnum Photos. V roku 1951 sa stal jej prezidentom. Zomrel v roku 1954 na začiatku francúzsko-vietnamskej vojny, mal iba 40 rokov. Film bol nominovaný na Veľkú cenu poroty za najlepší dokumentárny film na Sundance Film Festival 2003.

...aj o tom, kam sa posunula vojnová fotografia od čias Capu hovorí v našom novom podcaste vojnový fotograf a kameraman Juraj Mravec.

dežo Hoffmann - Fotograf Beatles  (DAFilms)

Príbeh Beatles poznajú všetci, príbeh Deža Hoffmanna málokto. Osud to však zariadil tak, že ich životné cesty sa pretli v najpríhodnejšom čase. Urobil viac záberov Beatles ako ktokoľvek iný, zaznamenal všetky významné udalosti ich oslnivej kariéry. A nielen ich. Z jeho snímok slávnych hviezd šoubiznisu sa stali ikonické obrazy plné života, spontánnosti a pohybu. A hoci vytvoril jeden z najfascinujúcejších archívov svetovej pop scény, málokto tušil, že za jeho jedinečným fotografickým rukopisom stojí dlhoročná skúsenosť z práce vojnového kameramana, kde pomalosť a váhavosť nemali miesto, pretože za každú chybu sa draho platilo. Dokument režiséra Patrika Lančariča rozpráva ale aj oveľa zaujímavejší príbeh, ktorý je kľúčom k pochopeniu “muža, ktorý fotil Beatles”. 

life

Pri Antonovi Corbijnovi urobíme výnimku a vyberáme film nie o ňom, ale od neho. Fotograf, ktorý dal vizuálnu identitu Joy Division, Depeche Mode, U2, ale napr. aj Tomovi Waitsovi, vrátane množstva ikonických portrétov ďalších hudobníkov a skupín, sa presadil aj ako režisér videoklipov, dokumentárnych i hraných filmov. Z dokumentárnej tvorby sme vám nedávno predstavili skvelý film Squaring the Circle.  Z jeho hranej tvorby teraz vyberáme snímku Life. Ústrednou dvojicou príbehu je James Dean, začínajúci herec a Dennis Stock, fotograf, ktorý túži fotografovať svet jazzovej hudby, no zatiaľ bez veľkého nadšenia fotí svet showbiznisu. Na jednej party sa stretáva s vtedy ešte málo známym Deanom, ktorý ho zaujme a snaží sa presvedčiť šéfredaktora aby mohol nafotiť s Deanom fotostory, presvedčený o jeho výnimočnom talente. Tak ako Hoffmann fotil Beatles ešte pred tým, ako sa stali slávnymi, aj Stock vycítil, že Dean je viac ako len ďalšia pekná tvár. Napokon sa mu po dlhom presviedčaní podarí získať niekoľko strán pre svoju fotostory, i keď šéfredaktor stále nechápe prečo venovať toľko priestoru neznámemu hercovi,  a nafotí Deana v jeho súkromí, absolútne civilne, napr. u holiča, na jeho rodnej farme, v uliciach New Yorku, sú to fotografie, ktoré sa stali jedinečnými, žiadne podobné už nevznikli. Krátko po tom, čo fotografie vyšli v časopise Life sa z Deana stala filmová hviezda, ktorá ale krátko nato tragicky zhasla. Life mal ako prvý časopis exkluzívnu fotostory a Stock po tomto úspechu mohol konečne fotiť jazzových hudobníkov*čky. Nie je to životopisný film. Corbijna viac zaujíma práca fotografa, ako aj zvláštny druh priateľstva, ktorý sa medzi hercom a fotografom vyvinul. Pomalý, introspektívny film s atmosférou.

na počúvanie:

...a zostaňme ešte pri Corbijnovi. Minulý víkend uplynulo už 44 rokov od smrti Iana Curtisa. Bol to Corbijn, ktorý na začiatku svojej kariéry fotil Joy Division a   dal im vizuálnu identitu. Napokon tak ako Hoffmannove fotky Beatles súčasne  vizuálne definovali ranné 60. roky, Corbijnove fotky definujú post-punkové kultúrne hnutie konca 70. a 80. rokov.  K Joy Division a Curtisovi sa potom vrátil vo svojom hranom debute Control, kvôli ktorému musel dokonca predať aj svoj dom. Spätne vznikol i videoklip ku skladbe Atmosphere, ktorú počujeme v závere filmu.

..legendy

Svoj nový album avizuje David Gilmour (cover albumu - Anton Corbijn), prvý singel sme si tu už predstavovali, a na leto avizujú v poradí už 23. album Deep Purple. Dostal názov =1 a uvádza ho singel Portable Door. "Počas histórie Deep Purple boli naše najlepšie piesne vždy tie, ktoré boli napísané v krátkom čase. Hrali sme to, čo bolo príjemné, a rozvíjali sme piesne tak, ako vždy," uviedol frontman Ian Gillan. A tak vzniklo aj viacero skladieb z pripravovanej novinky, vrátane spomínanej Portable Door, ktorá síce nesľubuje hudobnú udalosť roka, vek je už na Gillanovom hlase počuť, no energia zostala a kapela je stále vo forme.

..za Bossom do Prahy

Bruce Springsteen zahrá v rámci turné už o pár dní v Prahe, takže kam v najbližších dňoch na koncert je jasné. V set liste nechýba napr. ani klasika Dancing In the dark. 

...a nemôže chýbať ani hitovka Because the Night, i keď Patti v tejto skladbe nemá konkurenciu, ani keď sa k Bruceovi pridá Bono 

čo čítať:

najskôr sa vrátime na začiatok - ku Corbijnovi-fotografovi - a z množstva jeho kníh, ktoré vyšli vyberáme: 

anton Corbijn 1-2-3-4

Popri knihách venovaných jednej skupine/interpretovi*ke tu nájdete fotografie desiatok hudobníkov a kapiel. Vyšla pred piatimi rokmi a Corbijn do nej vybral zábery, ktoré neboli dovtedy publikované v žiadnej knihe. Dejiny rockovej hudby od 70. rokov až po súčasnosť v hravej čierno-bielej kocke. The Rolling Stones, The Clash, Bowie, Cave, REM, U2, Nirvana, John Lee Hooker, Nine Inch Niles, Iggy Pop, Tom Waits, Einstürzende Neubauten, Pearl Jam, Nico, The Police, Johnny Rotten, Neil Young...a to je stále iba zlomok. “Vždy sa najviac bojím toho, že odfotím nápad a nie človeka, takže sa snažím byť dosť citlivý na to, akí sú ľudia.” Výrazná čierno-biela estetika pridáva jeho fotkám, podľa jeho slov, špinu života. “Obrázky neorezávam a vždy fotím z ruky. Tým vytváram akúsi nedokonalosť, čo pomáha zdôrazniť realitu.”

ARTFORUM

norbert Scheuer: Mutabor

Sirota Nina pátra po svojej rodine a minulosti, no nedarí sa jej. Pripadá si ako zakliata a snaží sa spod toho kúzla vymaniť. Kniha plná mýtov, bájí, na pozadí ktorých sa odohráva reálny život zraneného dievčaťa, ktoré hľadá korene, kotvy a v podstate to, čo všetci - lásku a domov.

zuzana Mojžišová: Kristus a iné miniatúry

Nová Mojžišová so svojským humorom a ostrým jazykom. Tento raz v 40 poviedkach glosuje rok vo svete. Občas niektorú venuje Kafkovi či Munchovi, občas jej srdce skončí v nohavičkách a Kristus utečie z kríža. Stále má však bystré oko, ktoré vie výborne pozorovať, presnú ruku, ktorá píše veľmi jasne a najmä s humorom.

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite