Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pravda o Michelkovom „umení s telesnými výlučkami“

.otvorená kultúra .kultúra

Pred niekoľkými dňami vzbudilo mediálny rozruch výtvarné dielo Lúka, ktoré zmienil poslanec Roman Michelko vo videu na sociálnych sieťach. Klamlivo tvrdil, že na jeho tvorbu boli použité telesné výlučky.

Pravda o Michelkovom „umení s telesnými výlučkami“ at home gallery

v skutočnosti autorka Monika Kubinská v procese tvorby pracovala s prírodnými pigmentami – extraktami z ibišteka, šafranu, fialiek, ruží, slnečníc, bazy, cvikly, avokáda, orechov a rozmarínu, vínom a čajom. 

Roman Michelko video po dvoch hodinách zmazal, avšak za klamstvo sa neospravedlnil a informácie o diele dosiaľ neuviedol na pravú mieru.

Naopak, v deň, keď bola schválená novela zákona o Fonde na podporu umenia, tvrdil na sociálnych sieťach, že práve vďaka jeho (nepravdivým) informáciám o diele Lúka získal pre kritizovanú novelu podporu aj od posledných váhajúcich koaličných poslancov. 

Chceli by sme upozorniť slovenskú verejnosť, že informácie o umeleckom diele, ktoré šíril poslanec Michelko, boli účelovou lžou.

Autorka Monika Kubinská sa rozhodla vyvrátiť klamlivé informácie jednak verejným vyhlásením, ale i zorganizovaním komentovaných prehliadok výstavy pre poslancov a poslankyne NR SR, ktorých cieľom je predstaviť im dielo naživo, priblížiť proces vzniku diela, osvetliť umelecký zámer, a zároveň sa otvoriť diskusii a zodpovedať na všetky otázky týkajúce sa tvorby, ale i financovania diela Lúka zo zdrojov FPU.

Vyzývame poslanca Romana Michelka, aby svoje vyššie citované výroky verejne odvolal a aby sa autorke diela ospravedlnil. Veríme, že osobná návšteva výstavy prinesie jemu, ale i každému poslancovi a každej poslankyni hlboké porozumenie dielu a poskytne im príležitosť zahĺbiť sa do prežívania inej než politickej reality.

Tu je vyjadrenie autorstva výstavy Lúka & Nebeské kamene (výtvarníci Monika a Bohuš Kubinskí, kurátorka Alexandra Tamásová, autor hudby k výstave Peter Zagar) a tiež vyjadrenie platformy Otvorená Kultúra! Pripájame aj pozvánku na komentované prehliadky pre poslanecký zbor NR SR, ktorú sme dnes odoslali všetkým poslankyniam a poslancom: 

Vyjadrenie autorstva projektu Lúka:

Týmto sa chceme verejne ohradiť voči vulgárnym a lživým vyjadreniam v súvislosti s naším projektom Lúka (autorka Monika Kubinská) a Nebeské kamene (Bohuš Kubinský) v šamorínskej At Home Gallery (kurátorka Alexandra Tamásová). 

V deň, keď bola schválená novela Zákona o Fonde na podporu umenia, sa na sociálnych sieťach objavilo video poslanca za SNS Romana Michelka, v ktorom vyslovuje nepravdivé informácie o diele Lúka a rámcuje ich ako „posledný bod, ktorý rozhodol pre váhajúcich koaličných poslancov“. Pán Michelko vo videu hovorí, že v diele Lúka boli použité „obsraté, osemenené a zakrámované posteľné plachty“.

Sme zhrození nielen z vulgárneho slovníka poslanca Michelka, ale najmä z toho, že šíri nepravdivé informácie bez overenia a navyše ich používa ako údajný argument, ktorý rozhodol o hlasovaní v parlamente. 

Radi by sme tieto informácie uviedli na pravú mieru. „Spomienky“ posteľných obliečok v kurátorskom texte sú, samozrejme, metaforou. S ohľadom na ekológiu použila autorka recyklovaný materiál, čisté a oprané obliečky zo železničiarskeho internátu, na ktoré otláčala prírodné pigmenty – extrakty z ibišteka, šafranu, fialiek, ruží, slnečníc, bazy, cvikly, avokáda, orechov a rozmarínu, víno a čaj.

Ohradzujeme sa voči vulgárnej interpretácii výstavy a ohováraniu zo strany poslanca Michelka aj všetkých osôb, ktoré tieto primitívne a urážlivé informácie zdieľali. Požadujeme, aby pán poslanec uviedol vec na pravú mieru a autorom sa ospravedlnil.

Monika Kubinská (autorka), Bohuš Kubinský (autor), Alexandra Tamásová (kurátorka), Peter Zagar (autor hudby k výstave)

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite