Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bratislava žije Dňami architektúry a dizajnu – čo to znamená podľa Bibiány Kristíny Danitovej

.tasr .bibiána Kristína Danitová .kultúra

Program ponúka prednášky, diskusie, prezentácie, výstavy a dokumentárne filmy.

Bratislava žije Dňami architektúry a dizajnu – čo to znamená podľa Bibiány Kristíny Danitovej DAAD

dni architektúry a dizajnu (DAAD) sa aj tento rok konajú v spojení s podujatím Dni architektúry a filmu (DAAF). V poradí 15. ročník DAAD slávnostne otvorili v utorok (28. 5.) v átriu Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave. Program ponúka prednášky, diskusie, prezentácie, výstavy a dokumentárne filmy. „Festival sa tento rok sústreďuje na lokálne mladé architektonické ateliéry,“ uvádzajú organizátori podujatia, ktorého dejiskom je aj Fakulta architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity (FAD STU) a Primaciálny palác.

Prezentujú sa autori, ktorí majú za sebou prvé realizácie a úspechy v architektonických súťažiach. Celkovo svoju prácu predstavuje 18 architektonických subjektov, ktoré budú tvoriť ťažiskovú generáciu súčasnej architektúry na Slovensku. 

Krajinný architekt Mehron Kirk, Londýn.daadKrajinný architekt Mehron Kirk, Londýn.

Hlavným hosťom podujatia, ktoré potrvá v hlavnom meste do nedele 2. júna, je pražský architekt a popularizátor architektúry Adam Gebrian. „Môžeme mať najlepších architektov sveta, ale kým je ľuďom jedno, kde žijú, tak s tým architekti nič nenarobia,“ hovorí Gebrian.

V spolupráci s festivalom DAAD organizuje vo štvrtok v SNG platforma Čerstvé Ovocie prednášky a diskusie, ktoré sú súčasťou projektu Singularch - série neformálnych stretnutí pri mladej a kvalitnej architektúre. 

Architekt Arno Brandlhuber, Berlín.daadArchitekt Arno Brandlhuber, Berlín.

„Predstavujú jedinečné postupy a projekty od lokálnych a zahraničných ateliérov,“ približuje za organizátorov Martin Brix podujatie, na ktorom sa bude prezentovať švajčiarsky ateliér Maclver-Ek Chevroulet so sídlom v Zürichu. Pred prednáškou zahraničných hostí predstaví svoju tvorbu slovenský architekt Martin Skoček.

Bližšie informácie o programe sú dostupné na www.daad.sk

vysvetlenie Bibiány Kristíny Danitovej 

Dni architektúry a dizajnu chcú poukázať na dôležitosť architektúry a vzbudiť o ňu záujem u verejnosti. Podujatie sa začalo v zrekonštruovanej budove SNG, ktorá je príkladom modernej architektúry hodnej zahraničných metropol. Prednášky od uznávaných architektov a dizajnérov, ako aj prezentácie našich mladých talentov nám dávajú príležitosť inšpirovať sa a nazerať na túto úžitkovú oblasť trochu inak.  

Cieľom podujatia je poukázať na to, že architektúra a dizajn nie sú len o vizuálnej stránke, ale že súčasní návrhári a tvorcovia musia brať ohľad na funkčnosť, ekológiu a víziu priestoru do budúcnosti. Výnimkou nie je ani verejný priestor. Všetci chceme, aby naše okolie bolo pekné a využiteľné – aby na sídliskách boli detské ihriská a zeleň, nie nevyužité betónové plochy; aby neboli značky osadené v strede chodníka; aby sme lavičky a stanovištia zdieľaných bicyklov našli v parkoch a na vyhľadávaných miestach, nie pri cestách a na odľahlejších miestach, a že vizuálny smog už dávno nie je v móde. Zároveň je dôležité poukázať i na to, že aj zo starých priestorov môžeme urobiť nové a moderné miesta spĺňajúce všetky súčasné kritéria.

Dni architektúry a dizajnu nám vďaka prednáškam a premietaniam dokumentov môžu ukázať nové spôsoby, ako robiť veci lepšie, estetickejšie, ekologickejšie a funkčnejšie. Zároveň ponúkajú priestor na diskusiu a prezentáciu našich talentov a uznávaných odborníkov. To je niečo, čo je u nás viac ako vítané. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite