Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Laureátom Ceny Eugena Gindla je reportér Andrej Bán

.tasr .kultúra

Porota ocenila Bánovu schopnosť zamerať sa na osudy jednotlivcov v kontexte dejinných udalostí.

Laureátom Ceny Eugena Gindla je reportér Andrej Bán ANDREJ BÁN

centrum hlavného mesta je od piatka dejiskom Bratislavského knižného festivalu (BRaK). V predvečer podujatia prvýkrát organizátori udelili Cenu Eugena Gindla pomenovanú po významnom slovenskom reportérovi, publicistovi a scenáristovi. Ocenenie za celoživotné aktivity v tvorbe reportáží získal novinár a reportér Andrej Bán. TASR o tom informovala za organizátorov Soňa Uriková. 

„Reportáž je správa človeka o človeku,“ povedal laureát počas svojej ďakovnej reči. Porota ocenila Bánovu schopnosť zamerať sa na osudy jednotlivcov v kontexte dejinných udalostí a jeho neúnavnú snahu prinášať autentické svedectvá z krízových oblastí po celom svete.

Porotu tento rok tvorili filmová dramaturgička, scenáristka, publicistka a vysokoškolská pedagogička Zuzana Gindl-Tatárová, novinárka a spisovateľka Zuzana Kepplová, prekladateľka Miroslava Vallová, šéfredaktor českého denníka Referendum Jakub Patočka a riaditeľ festivalu František Malík. Samotné ocenenie s úlomkom meteoritu vytvoril umelecký teoretik, sochár a reštaurátor Jakub Huba.

Cena Eugena Gindla je určená pre osobnosti, ktoré svojou celoživotnou prácou významne prispeli ku kultivácii reportáže ako publicistického i literárneho žánru. Zakladateľom ceny je publicista Tomáš Hučko. Bratislavský knižný festival potrvá do nedele 2. júna.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite