Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 1. – 2. jún

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 1. – 2. jún

...každý z nás bol dieťaťom...krásny Deň detí aj tým, ktorí na to nezabudli a niečo si z neho uchovali

kam do galérie:

(po víkende)

BOUDNÍK | 100

Pri potulkách Prahou natrafíte na malé nenápadné galérie a posledným takýmto náhodným objavom je Artinbox Gallery. V podzemných priestoroch si teraz môžete pozrieť výstavu, ktorá pripomína život a dielo jednej z nejvýraznejších osobností umeleckej scény 50. a 60. rokov Vladimíra Boudníka a to cez fotografie Ladislava Michálka i niekoľkých ďalších autorov. Privátne zábery, aj záznamy procesu akým pracoval majú v sebe rovnakú poéziu ako dobové fotografie štvrte Libeň.

kde: Artinbox Gallery, Perlova 3, Dům v Kisně, Praha

kedy: utorok - štvrtok 16.00 – 18.00

STAMODTIAĽ

Komorné plastiky, kresby na papiery a maľby Mareka Ormandíka spája téma pominuteľnosti, akési Memento mori. Motív blízkosti konca nájdeme napríklad v skulptúre Pamätník nádeje, v maľbách Ježišov strom, či Nočná plavba, alebo tiež v sérii kresieb Popíjači. Výstava zahŕňa aj iné témy Ormandíkovych prác ako sú rastlinné, či zvieracie motívy. Tie reprezentuje napr. obraz Čierne stádo.

Marek Ormandík je bežec ultra maratónu, ktorý zatĺka míľniky svojho výtvarného talentu, aby ľudí prinútil zastať, uvažovať, obzrieť sa za seba i pred seba, ale aj sa pozrieť na druhý breh.“ Ľudovít Petránsky

kde:  VD Laboratórium, Horná 36, Banská Bystrica 

kedy: pracovné dni 14.00 - 18.00

Comics

Viac ako 700 komiksových diel z obdobia od r. 1964 po súčasnosť vo všetkých svojich priestoroch teraz predstavuje parížske Centre Pompidou. Je to pôsobivá cesta dejinami  “deviateho umenia”. Od francúzsko-belgickej línie, cez japonské manga, undergroundové grafiky až po súčasné abstraktné štýly. Viac si o výstave môžete prečítať na plan.art

kde: Centre Pompidou, Paríž

kedy: okrem utorka 11.00- 21.00 (vo štvrtok až do 23.00)

do divadla:

Kolesá / The Wheels (r. Jozef Vlk)

Novinka v repertoári martinského divadla. So súčasnosťou nikdy nie sme spokojní, lebo vždy od nej niečo chceme. To je princíp života. Ale prečo sme takí závislí od minulosti, prečo sme takí sentimentálni? Pretože minulosť sa už stala? Tej už sa nemusíme báť? Budúcnosť však očakávame so strachom. A s nostalgiou pri tom myslíme na to, čo bolo. Nevyriešené veci z minulosti nás však napokon aj tak vždy dobehnú. Celkom nová slovenská vtipná a krehká dráma napísaná na objednávku SKD odohrávajúca sa v jednom nemenovanom stredoeurópskom meste.

kde: Slovenské komorné divadlo Martin

kedy: sobota 1. 6. o 18.30

do kina:

...na festival Crème de la Crème

Už 9. ročník prehliadky francúzskeho filmu ponúkne žánrovo i tematický pestrý výber, vrátane šiestich premiérových uvedení, medzi nimi napr. bláznivú komédiu Máme Prachy!, v ktorej skupinka šťastlivcov vyhrá v lotérii, no čoskoro za svoje šťastie bude musieť zaplatiť a sen sa rýchlo zmení na nočnú moru, alebo film Nežiadúci, zacielený na aktuálne sociálne témy a to všetko  na pozadí bytovej krízy v súčasnom Francúzsku. Festivalové ozveny v regiónoch budú prebiehať počas celého júna. Z víkendového programu vyberáme napr. film DAAAAAALÍ!. V sobotu o 13.00 v Artelieri Bratislava ho bude sprevádzať zážitkový kurz maľovania. A v nedeľu doplní premietanie spomínaného filmu Nežiadúci o 18.30 v Kine Film Europe okrúhly stôl Michala Havrana.

Celý víkendový program festivalu Crème de la Crème.   

z gauča:

Sestry z dymovej sauny (DAFilms)

Ak ste nestihli v kine už si tento intímny dokument môžete pozrieť aj doma. V šere estónskej dymovej sauny, fenoménu, zapísanom v zozname UNESCO, zdieľa niekoľko žien svoje najskrytejšie tajomstvá a intímne skúsenosti. Starodávnymi rituálmi zmývajú hanbu, ukrytú vo svojich telách, a vďaka pocitu sesterskej spolupatričnosti znova získavajú silu. Dokument Anny Hints, ocenený cenou za réžiu na festivale Sundance, je mystickou výpravou do priestoru, kde človek môže slobodne čeliť vnútorným démonom a úzkostiam.

Eric (Netflix)

Nie je to práve oddychové, ale miniséria Eric v mnohom (i keď v niečom nevyrovnane) ponúka zaujímavo spracované témy ako korupcia a neľudskosť, závislosť a sebanenávisť, to všetko cez znepokojujúci príbeh okolo zmiznutia malého Edgara, ktorý sa odohráva v New Yorku 80. rokov poznačených nastupujúcou epidémiou AIDS.  Zatiaľ čo Cassie sa spolieha na políciu, Vincent, sprevádzaný fiktívnym monštrom menom Eric, ktorého vymyslel a nakreslil jeho syn, postupne zostupuje po sebadeštrukčnej špirále stále hlbšie tak do newyorského podsvetia, ako aj (a najmä) do vlastného vnútra. 

na počúvanie:

A máme tu druhý singel z pripravovaného albumu Wild God od Nick Cave & The Bad Seeds, ktorý vyjde na konci augusta.  Ako Cave uvádza na svojom webe cesta k novému albumu sa začala práve rozsiahlymi epickými „Žabami“. Prvé riadky, ktoré Nick Cave napísal odkazovali na biblický príbeh, zabitie Ábela bratom Kainom. „Dúfam, že album zapôsobí na poslucháčov rovnako ako na mňa. Vybuchne z reproduktora a strhne vás. Je to komplikovaná nahrávka, ale je tiež hlboko a radostne nákazlivá,“ uviedol Cave a skladbu Frogs označil za bujarý song. Už sa tešíme ako ho budeme počuť naživo v októbri na plánovanom pražskom koncerte.

Album Dotýkať sa oblakov od Terrible 2s vyšiel už minulý rok a aktuálne je vonku nový videoklip k skladbe Underground.  Speváčka a textárka Lucia Piussi k nemu povedala: “Je to holé, čisté, pravdivé. V tom je Špako (režisér Braňo Špaček) génius. Čo ma dostalo, bolo, že to celé postrihal iba zo záberov, ktoré spravil na zvukovke v Pink Whale. Až teraz, po roku, možno dozrel na tú pesničku čas. Tu a teraz, na Pink Whale, na tej jednej lodi, na ktorej všetci mimo veľkého biznisu a komerčného mainstreamu stojíme a ktorú sa nedávno zrejme niekto pokúšal podpáliť.“

na čítanie:

o Jürgenovi Fuchsovi

Básnik, spisovateľ a politický väzeň Jürgen Fuchs u nás nie je známy a je to škoda. Jeho texty ako aj životný príbeh sú silnou výpoveďou. Zomrel predčasne na leukémiu spôsobenú ožarovaním pri výsluchoch, podobné metódy ako nemecká Stasi využívala aj ŠtB. 

Objavte Jürgena Fuchsa v texte Josefa Rauvolfa, ktorý časť jeho tvorby preložil do češtiny.

Texty Jürgena Fuchsa zhudobnil Mikoláš Chadima na albume Tagesnotizen

Miro Dacho: Teátermacher

Divadelný ústav vydal memoáre významného slovenského divadelného a televízneho režiséra, prekladateľa, divadelného teoretika a pedagóga Ľubomíra Vajdičku. Prostredníctvom svojich spomienok na detstvo, štúdiá na strednej a vysokej škole, na pôsobenie v amatérskom a profesionálnom divadle v rozhovoroch s Mirom Dachom mapuje nielen vlastnú históriu, ale aj spoločenské, politické a kultúrne dejiny našej spoločnosti. Kniha je nielen pohľadom do zákulisia divadla, ale prináša aj režijno-dramaturgické analýzy hier a inscenácií a odkrýva zaujímavé súvislosti slovenského i svetového divadla a umenia vôbec. Ľubomír Vajdička nenápadne, ale presvedčivo dokazuje, aké potrebné je vzdelanie a vzdelávanie (sa), aké lákavé je dobrodružstvo myslenia, aké dôležité a strhujúce je poznávanie súvislostí.

...v tomto týždni nás opustil Ján Milčák

ARTFORUM

Tahir Izgil: Čekám, až si pro mně v noci přijdou

Tahir Izgil, popredný ujgurský básnik a intelektuál, napísal drsné svedectvo o brutálnych perzekúciách ujgurského národa čínskou vládou. Nie je to novinka, Ujguri trpia už desaťročia, v roku 2017 sa však ich situácia rapídne zhoršila. Viac ako milión ľudí zmizlo v čínskych internačných táboroch pre moslimské menšiny. Tahirova kniha sa snaží vyburcovať svet z nečinnosti, zároveň ňou vzdáva hold tým,  ktorých hlasy boli násilne umlčané.

Klára Vlasáková: Telá

Kniha o starnutí, telesnosti, materstvo a medzigeneračných vzťahoch, v ankete českého DeníkaN sa stala knihou roka 2022. Hlavná postava je šestdesiatročná Mária, ktorá ovdovela a privyrába si strážením detí. Keď sa jej dcéra Róza vydá, má pocit, že o ňu prišla. Má pocit, že sa stráca, nemá peniaze, stráca zmysel života a hľadá cestu, ako z toho von. Silná téma, ktorú raz budeme riešiť všetci.

Niečo ti chcem povedať

Kniha pre všetkých, ktorí nedávno zistili, že niekto ich srdcu blízky je LGBTI+ človek, ale aj pre tých, ktorí sa nevedia zdôveriť blízkym či priateľom. Citlivo a zrozumiteľným a dostupným jazykom prehovára o téme, ktorú mnohí vnímajú ako veľkú neznámu. Reálne príbehy skutočných ľudí, otvorené a úprimné výpovede o ich príbehoch, reakciách ich blízkych a o tom, ako niečo povedali a ako to dopadlo.

.....a choďte na BRaK

...a ešte plán na Deň detí

ak máte deti, tu je zopár našich redakčných tipov na zaujímavavé podujatia

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite