Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Vymyslení kamoši, cudzie deti a animovaný volejbal

.martin Papšo .kultúra .film

Možno ste čítali o chatbotovi otcovi Justinovi, ktorý mal poskytovať lepšie služby veriacim. Lenže sa zbláznil, chcel rozdávať sviatosti, schválil krst energetickým nápojom a tvrdil, že je skutočný kňaz. Už nie je otec – just Justin.

Filmy .týždňa: Vymyslení kamoši, cudzie deti a animovaný volejbal PRESSFOTO FILM EUROPE Callie Ferreira-Goncalves ako malá Leila a Virginie Efira ako Rachel vo franúzskom filme Deti tých druhých.​

a práve o rôznych druhoch náhrad za skutočné veci sú aj dnešné filmové novinky. Niektoré fungujú horšie, iné lepšie, ale na Justina nemajú. V prvom filme si bezdetná štyridsiatnička nájde nového priateľa a vytvorí si blízky vzťah s jeho malou dcérou. Následne sa pozrieme na stredoškolský volejbalový zápas. Nie skutočný, animovaný. Na záver si na nás počkajú najlepší priatelia – tí imaginárni.

film týždňa: Deti tých druhých

Rachel je spokojná štyridsaťročná učiteľka, má rada svoju prácu, priateľov a výborne vychádza aj s otcom či sestrou. Príjemný bonus navyše – je čerstvo zaľúbená do rozvedeného Aliho. Veľmi rýchlo si vytvorí blízky vzťah aj s jeho malou dcérou Leilou. A práve vtedy sa veci začnú komplikovať. Rachel totiž sama túži po materstve, ale zároveň má z toho strach. Netuší, či to dokáže zvládnuť psychicky, fyzicky, a najmä či jej už náhodou neušiel vlak. Okolnosti vzťahu s Alim a jeho dcérou na ňu začínajú pôsobiť zraňujúco napriek tomu, že sa obom snaží maximálne prispôsobiť. 

Film Deti tých druhých mal premiéru ešte v roku 2022 na festivale v Benátkach, ale oplatilo sa počkať. Táto vzťahová dráma dokáže veľmi presne vykresliť pocity ženy, ktoré sú ovplyvňované jej materskými inštinktmi na jednej strane a očakávaniami najbližších aj širšieho okolia na tej druhej. Vývoj príbehu sa uberá logickým, uveriteľným smerom, ale nedá sa hovoriť o nejakej predvídateľnosti. Deti z názvu filmu nie sú deťmi len z pohľadu raného veku, ale tiež študenti či dospelí, ktorým Rachel pomáha dospieť. Materstvo vyobracia zo všetkých strán a nemáte pritom pocit vnucovania nejakého vyhraneného názoru. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite