Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 15. – 16. jún

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 15. – 16. jún Václav Hrabě

13. júna sme si pripomenuli nedožité 84. narodeniny básnika Václava Hraběho a venujeme mu aj náš víkendový to list

Tma stéká do kaluží / Na šedivém pijáku nebe / otisky cyklámových růží / Uprostřed ulice lynčují / autogenem zbytky / této noci, kterou jsem prochodil / abych se ujistil že žiji / Možná že zrovna dnešní ráno / přinese amnestii / promlčeným láskám 

kam do galérie:

2x Erik Binder

5. júna uplynul rok od smrti Erika Bindera. Prečítajte si na plan.art text Daniely Čarnej a choďte si pozrieť výstavy, ktoré pripomínajú dielo tohto neprehliadnuteľného výtvarníka.

erik Binder: Vizuálny punk

Maľby Erika Bindera sú komplexnými kompozíciami, ktoré v sebe zahŕňajú množstvo na prvý pohľad rôznorodých prvkov. Binder vníma rôzne javy, ktoré sa vo svete objavujú, abstrahuje ich do znakov a symbolov a tie následne implementuje do samotnej maľby. Javy, ktoré ho zaujímajú, sú predovšetkým výrazové prostriedky rôznych subkultúr, najmä street artu a konkrétne graffiti. Ich jazyk objavoval najmä v množstve malieb akrylátovými sprejmi. V tých je dominantná gestická maľba, spontánnosť a inšpirácia detskou kresbou. 

kde: Galéria Nedbalka, Nedbalova 17, Bratislava

kedy: ut - ne: 13.00 - 19.00 

erik Binder: Obrazy z tohto sveta a odinakadiaľ

Výstava doteraz neprezentovaných diel Erika Bindera, rovnako zameraná na maľbu. Kurátor Ivan Jančár si na Erika Bindera spomína ako na srdečného a veľkorysého človeka, pre ktorého bolo umenie neoddeliteľnou súčasťou života. „Erik Binder bol svojbytným umelcom so špecifickým videním sveta. Jeho tvorba bola vždy plná expresívnych tvarov, bohatých farieb a nezvyčajných kompozícií.“ 

kde: Pistoriho palác, Štefánikova 25, Bratislava

kedy: ut - ne: 14.00 - 19.00 

pavel Janek: Rudavskí

Kurátor Martin Kleibl o výstave napísal: „V roku 2021 sa vďaka fotografke Jene Šimkovej podarilo do zbierky Múzea fotografie získať pozostalosť po zosnulom fotografovi Pavlovi Janekovi. (...) Najväčšie poklady získaných materiálov sa však skrývajú v krabiciach, v ktorých si Janek uchovával svoje negatívy poväčšine na zvitkových filmoch formátov 6x6 až 6x9 cm.

Štúdium krabice s nápisom „Rudavskí“ dalo podnet na začatie postupného spracovania Janekovej pozostalosti a zostavenie tejto výstavy. Janek sa zrejme s manželmi Rudavskými poznal dlhšiu dobu, keďže rozpätie fotografií môžeme datovať približne do rokov 1970 – 1989. Unikátne sú zábery Rudavského monumentálnych diel v architektúre, z ktorých sa dnes, bohužiaľ, zachoval len zlomok. Môžeme si tak detailne z každej strany pozrieť precízne nafotené diela, ktoré boli situované na sídlisku Ružinov a stali sa spolu s viacerými dielami významných výtvarníkov začiatkom 70. rokov obeťami obludného aktu „obrazoborectva“, kedy títo výtvarníci vyjadrili kritický postoj k okupácii v roku 1968. Zaujímavé sú aj fotografie z doteraz neidentifikovanej akcie – procesie s tkanými transparentmi Márie Rudavskej. Na obsiahlej sérii sú zachytení ľudia, ktorí nesú transparenty a v sprievode s nimi putujú krajinou.

kde: Stredoeurópsky dom fotografie, Múzeum fotografie, Prepoštská 4, Bratislava

kedy: ut - ne: 13.00 - 18.00 

alan Vega: Cesspool Saints

Alan Vega je známy najmä ako člen protopunkových Suicide, no okrem hudby sa venoval aj vizuálnym umeniam. Výstava predstavuje ikonické vegove Light Sculptures, doteraz nevystavenú kolekciu Boxer Paintings a jedinečné koláže Razom Notes.  Okrem toho sú vystavené aj Lotto Tickets, portréty z Vegových skicárov a poznámok, ako aj ďalšie maľby a diela na papieri, ktoré rovnako ešte neboli nikdy vystavené. Výstava bola otvorená súbežne s vydaním ďalšieho posmrtného albumu Alana Vegu Insurrection.

kde: Galéria Laurent Godin,  36 bis rue Eugène Oudi, Paríž

kedy: ut - so: 11.00 - 19.00 

do divadla:

tá bolesť ťa prejde

Inscenácia je divadelnou adaptáciou rovnomennej knihy autorky Mie Žurekovej. Príbeh je rekonštrukciou reálnej skúsenosti z autorkinho okolia. Počiatočná love story otvorí citlivé spoločenské témy a približuje napätú atmosféru na Slovensku.  

kde: P*AKT kultúrne centrum, Pionierska 17, Bratislava

kedy: 15. júna o 19.00 

vykouření

Posledná možnosť vidieť v tejto sezóne. Očistný scénický obrad na motívy skutočných udalostí, keď časť diváckej verejnosti a veriacich v Česku pobúrila hosťujúca inscenácia chorvátskeho režiséra Olivera Frljića Naše násilie, vaše násilie. Inscenácia je ironickou rekapituláciou fragmentov právnych textov, internetových článkov a rozhovorov, diváckych listov, výpovedí svedkov a Nového zákona. Kladie pritom otázky, ktoré nestrácajú na aktualite. Akí diabli zvádzajú spoločnosť k tomu, aby sa delila na bojachtivé tábory, a prečo? Je možné zmieriť jazyk viery, v ktorom je Ježiš spasiteľom, s jazykom umenia, pre ktorý je metaforou, inak než súdnou cestou?

kde: Divadlo Husa na provázku, Brno

kedy: 15. júna o 18.00 

do kina:

tí, ktorí tancujú v tme

Co tě nezabije, to tě posílí, aspoň na chvíli, boj se nic. Úryvok zo skladby Moniky Načevy a motto, ktoré v sebe skrýva posolstvo energického a spontánneho filmu režisérky Jany Ševčíkovej. Šesť príbehov mladých nevidomých, ktoré budia túžbu po živote, nabíjajú optimizmom a neboja sa sarkazmu. Víťazný film Varšavského filmového festivalu empaticky ukazuje cesty ľudskej vôle, odvahu zdolávať prekážky a žiť. 

nosferatu + The Blackwood Incident

Počas letnej sezóny 2024 prináša Múzeum mesta Bratislavy na Hrad Devín jedinečné filmové večery. Nočná atmosféra hradu, legendárny nemý film a živá hudba The Blackwood Incident - neurčité snové plochy, vyprahlé dni a sny, fantázie o zajtrajškoch, čerpanie z minutých včerajškov.  Meditácie v priestore zvukov a obrazov, snívanie, odchádzanie, vysokohorská psychedélia. Uspávanie a prebúdzanie, hľadanie a oddávanie sa.  Analógovo digitálny šamanizmus Dominika Nováka, Jozefa Čaba a Michala Hrozáňa. Rituál. 

z gauča:

příbehy slavných: Václav Hrabě. Zemřel mlád 24 let

Začiatok 60. rokov, znel jazz, čítali sa beatnici. Václav Hrabě a jeho poézia splývajú s dobou, sú jej hlasom a rytmom. Hrabě zomrel nešťastnou náhodou vo veku 24 rokov, za svoj krátky život stihol publikovať iba časopisecky, knižne vyšla Hraběho poézia až po jeho smrti a zrodila sa legenda. Hraběho verše prekročili svet literatúry, ďalší život im dal Vladimír Mišík, ktorý ich zhudobnil. 

Okrem poézie napísal Hrabě aj divadelnú hru Kráľovná Margot, ale text sa stratil. Z prozaickej tvorby sa zachovala poviedka Horúčka. Pozrite si jej inscenované čítanie v Čítárně Unijazz. Začiatok cca v 11. minúte. 

na počúvanie:

alan Vega: Insurrection

Alan Vega zomrel pred ôsmimi rokmi, ale napriek tomu stále vychádzajú ďalšie albumy. Na treťom posmrtnom albume Insurrection je 11 nevydaných Vegových nahrávok z konca 90.rokov. 

Ako napísal Samuel Hyland: „Vega, ktorý sa narodil do newyorského podsvetia, strávil svoju kariéru tým, že bral zlo, rozžul hol ho do jeho zvukových základov a vypľul priamo do tváre ľudí.“  A platí to aj pre nahrávky na tomto albume. Prúd slov a intenzívna hudba. Vega šepká, kričí, je v tom melanchólia aj nečakané svetlo. 

...tento týždeň odišla legenda francúzskej hudby s jedinečným hlasom Françoise Hardy, hudobná a herecká ikona 60. rokov. Múza Boba Dylana, ktorý jej skladal verše, miloval ju Mick Jagger a do svojich filmov ju obsadzovali režiséri Novej vlny.  Cover verziu skladby I'll Be Seeing You si zaspievala s Iggym Popom. 

...a ešte raz Mišík spieva Hraběho 

na čítanie:

hrabě a Hrabě

Blues 

... pro bláznivou holku. Výber Hraběho básní naprieč celým jeho tvorivým obdobím. Básne sú doplnené fotografiami Pavla Baňku, ktorý spolu s Hraběm, Vladimírou Čerepkovou a Inkou Machulkovou vystupoval v roku 1964 na textappelových večeroch v legendárnej pražskej Viole.

horečka

Jediný Hraběho prozaický text, novela o láske aj prvom sexe a skalmaní, naplnená melanchóliou a tepajúca v rytme jazzu. Hrabě v prológu píše: „To, co jsme napsal, považuji za útvar, podobný jazzové skladbé. Jestli máte možnosť sehnat někde nahrávky Miles Davise nebo souboru The Jazz Messengers, sežeňte si je a pouštějte si je pťi četbě této povídky. Mnoho věcí pochopíte daleko lépe.“ 

ARTFORUM

mária Horoščáková: Deň letný

Malá, subtílna, hravá. Svojpomocná, svojbytná. Útla kniha deň letný je zrkadlom, zamyslením. Je to kniha, ktorá tu bude už navždy a pre všetkých. Príbehy bez veľkých písmen a malých postáv sprevádzajú duše ulicami, emóciami a situáciami jemne a s vtipom, ľudsky. Lebo rodina, láska, práca a zábava sú veci, ku ktorým sa vieme primknúť a prežívať ich rovnako, aj keď odlišne. 

hila Blum: Ako milovať svoju dcéru

Psychologická dráma prostá citových vydieračiek, plná vnútorného pnutia a napätia, rozporov, rodinných vzťahov a tajomstiev. Nemusíte byť matka a mať dcéru, aby toto bolo pre vás. Všetci sme deťmi svojich rodičov a občas nezaškodí vyskúmať, ako to vlastne mysleli. S ohľadom na to, že z ich pohľadu pre nás robili všetko z čistej lásky. 

nick Srnick,  Helen Heste: Až skončí práce

Kanaďan a Britka, obaja spisovatelia a akademici, dali dokopy štúdiu o tom, ako nám neplatená práca zasahuje do voľného času. Ak tušíte, že pôjde o pranie, varenie a upratovanie, nemýlite sa. A ak ste z toho primerane zúfalí, anotácia knihy sľubuje návod, ako by sa to dalo „posunúť od každodennej driny smerom k svetu slobody a voľnému času.“ 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite