Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Snarky Puppy: jazz pre masy nie je oxymoron

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

Známy vtip vysvetľuje rozdiel medzi rockovým a jazzovým gitaristom: Rockový hrá tri akordy pre tisíc ľudí, jazzový tisíc akordov pre troch ľudí. Skupina Snarky Puppy hrá hudbu, ktorá jazzom nepochybne je, minimálne pochádza z ríše jazzu, ale vypredáva športové haly a veľké kluby. Nedávno naplnila do posledného miesta brnenský klub Sono, ktorý má kapacitu 1200 miest. Skúsení návštevníci hovorili, že ešte nevideli taký nátresk.

Snarky Puppy: jazz pre masy nie je oxymoron MARTIN ZEMAN/JAZZFESTBRNO 1. mája Snarky Puppy naplnili do posledného miesta brnenský klub Sono, ktorý má kapacitu 1200 miest. Skúsení návštevníci hovorili, že ešte nevideli taký nátresk.

snarky Puppy založil pred 20 rokmi basgitarista a skladateľ Michael League v texaskom meste Denton na tamojšej univerzite ako súčasť školského projektu a aj s kapelou sa neskôr presťahoval do neďalekého Dallasu. Mala desať členov a od začiatku kombinovala rôzne jazzové štýly, rock, world music a funk. League mal vtedy 20 rokov. Nedávno oslávil štyridsiatku, do jeho vitrínky mu pribudlo päť cien Grammy, s „Puppies“ zahral za tých 20 rokov 2000 koncertov, čo vychádza 100 za rok! Kapelou sa premlelo asi 40 členov, medzi nimi aj veľké hviezdy ako klávesista Cory Henry. Momentálne je v základnom kádri 19 hudobníkov. League skôr ako o kapele hovorí o kolektíve, pričom aktuálna zostava na turné alebo na živý album sa vyberá podľa toho, kto môže. Sú to všetko skvelí, teda vyťažení muzikanti s plnými diármi, čiže každý nástroj má alternáciu v podobe iného hudobníka. Na štúdiové albumy sa, samozrejme, „zmestí“ hudobníkov viac. 

Na koncerty chodí kapela v cca 10-člennej zostave, ale nie je to žiaden „tučný big band“, čo sa zvuku týka. „Každý v Snarky Puppy neuveriteľne dobre vie, kedy nehrať,“ vysvetľuje League. „Keď sa pozeráte na video, tak takmer vždy zobrazuje ľudí, ktorí hrajú, takže máte dojem, že všetci hrajú neustále. Ale normálne vo väčšine momentov hrá len 70 % kapely. A v niektorých momentoch je to len 12 % kapely.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite