Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 22. – 23. jún

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 22. – 23. jún (zdroj: knihovna Václava Havla) Filip Topol

žij ten život 

V stredu uplynulo už neuveriteľných jedenásť rokov od odchodu básnika a hudobníka Filipa Topola. Jeho smrť vyvolala podobne silnú emóciu ako kedysi smrť Kurta Cobaina. A tak mu venujeme aj tento víkendový to do list. 

kam do galérie:

ladislav Čarný, Stano Masár: Duchampov byt

„Najzaujímavejšie na umelcoch je to, ako žijú,“ povedal Duchamp. Výstava odkazuje, reinterpretuje a transformuje viaceré kľúčové odkazy jednej z najvplyvnejších osobností umenia 20. storočia - Marcela Duchampa. Duchampov byt je participatívny projekt ponúkajúci viacero rovín čítania okrem iného aj legendárnych diel ako Fontána, alebo Sušiak na fľaše. Neodmysliteľnou súčasťou spomienky na Marcela Duchampa bude aj možnosť zahrať si na jeho počesť šach.

„Pri nedávnych potulkách New Yorkom som sa zhodou šťastných okolností dostal k celkom neznámej informácii súvisiacej so životom a tvorbou jednej z najvplyvnejších osobností umenia 20. storočia - Marcelom Duchampom. V závere života sa údajne z osobných dôvodov rozhodol tajne opustiť stresujúci a preludnený New York, vracať sa mu ale nechcelo ani do Paríža, ktorý sa pre neho stal nepohodlným už pred emigráciou. Pre svoj špecifický životný štýl hľadal tiché miesto, kde by sa mohol nenápadne venovať hraniu šachu a prehodnocovaniu svojej celoživotnej tvorby. Šokujúca ale bola pre mňa informácia, že Duchampove kroky viedli do malého a tichého mestečka v Československu so slávnou banníckou históriou - Banskej Štiavnice, kde údajne aj v roku 1968 zomrel,“ uvádza kurátor Juraj Čarný s dovetkom, že práve v galérii Schemnitz usporadúval Duchamp šachové turnaje. Fikcia o Duchampovej prítomnosti v Banskej Štiavnici a jeho pôsobení v Galérii Schemnitz otvára mnohé otázky súvisiace s jeho tvorbou inšpirujúcou autorov naprieč 20. aj 21. storočím. Na výstave Duchampov byt  nebudete vystupovať v roli diváka, ale návštevy.

kde: Galéria Schemnitz, Andreja Sládkoviča 53/2, Banská Štiavnica

kedy: štv - po: 12.00 - 17.00 

erik Šille: Všetko doma dobre najlepšie

Domov je hlavnou témou Šilleho samostatnej výstavy s veľavravným názvom, ktorý je prešmyčkou známeho porekadla. Aktualizovali sme ho o moment zneistenia príznačného pre dobu, kedy sa vnímanie domova mení, individualizuje, zužuje a nafukuje – predovšetkým ako následok nedávnej pandémie, zvyšuje sa povedomie o potrebách pre spokojný život, no aj teraz väčších sociálnych nerovností (..) Domov ako stav mysle, ktorý si nosíme so sebou. Priestor, ktorý zdieľame s najbližšími, ktorí ho dopĺňajú, ktorí si len tak lyžujeme popri bežných aktivitách akými sú telefonovanie či rozhovory. Šilleho „doma“ je prenosným obalom, pojmom a pocitom vytapetovaným útržkami týchto významov. (kurátorka Miroslava Urbanová)

kde:  Atelier XIII, Panská 13, Bratislava

kedy: štv - ne: 14.00 - 18.00

jana Hojstričová a Palo Macho: Tvarovanie prítomnosti

Fotografka Jana Hojstričová a umelecký sklár Palo Macho spolupracujú už viac ako desať rokov a neustále experimentujú v prepájaní médií skla, maľby a fotografie. Na tejto výstave sa Jana Hojstričová zaoberá tzv. deintimizovanými priestormi, ktoré sú špeciálnou technikou prenesené na sklo tak aby ich vnímanie nebolo na prvý pohľad jednoznačné.

kde: Galéria FOG, Kúpeľná 1, Bratislava

kedy: štv - so: 15.00 - 19.00

Okrem tejto spoločnej výstavy si môžete pozrieť aj sólo výstavu Jany Hojstričovej Extrémne invázie a nezvratné zániky v petržalskej galérii Station, v sobotu o 16.00 aj s kurátorksým sprievodom.  Palo Macho v týchto dňoch otvoril svoju výstavu Obrazy rozptylov a transparencií v pražskej galérii Nová síň.

Vypočujte si aj náš podcast s Palom Machom.

kam do divadla: 

wiener Festwochen

Posledná možnosť navštíviť viedenský festival, ktorý je tento rok revolučný a radikálny, vyhlásil sa za Slobodnú republiku Viedeň – umeleckú republiku všetkých a pre všetkých! Cez víkend si môžete pozrieť napr. inscenáciu Rohtko, ktorá vznikla v spolupráci lotyšského Divadla Dailes a poľského Divadla JK Opole. Inscenácia sa vracia k jednému z najväčších škandálov vo svete umenia. V roku 2004 si manželia kúpili za 8,3 milióna dolárov obraz Marka Rothka, ktorý si okamžite zamilovali. Nenamaľoval ho ale ROHTKO, ale, ako sa po rokoch ukázalo, čínsky migrant z Queensu. Môže falošný obraz vyvolať skutočné pocity? Čo určuje hodnotu umenia? Koniec koncov, čo je umenie? Poľský režisér Łukasz Twarkowski spolu s dvanásťčlenným súborom skúmajú v neustále sa meniacom filme – od čínskej reštaurácie po galériu – vzťah medzi originálom a kópiou, skutočným a virtuálnym, medzi živosťou a reprezentáciou. ROHTKO je veľkolepá divadelná inscenácia s hlasnými beatmi a komorným živým filmom v jednom.

kde: Hala E, Museums Quartier, Viedeň

kedy: 22. - 23. 6. o 19.30

...na Wiener Festwochen uviedli aj inscenáciu Medeine deti, ku ktorej sa vracia vo svojom texte Zdesené pohľady do svojho vnútra teatrológ Marek Godovič, píše o nej v kontexte s inscenáciou Fóbia, ktorú uviedol festival Divadelná Nitra.

Rohtko (zdroj: wienerfestwochen)

dramaticky mladí 2024

V sobotu spoznáme víťazky či víťazov súťaže o najlepší dramatický text autorov a autoriek od 9 do 18 rokov. Do súťaže, ktorú vyhlásil Divadelný ústav, bolo prihlásených 36 textov. Ide tak o jednu z najvyšších účastí v pätnásťročnej histórii súťaže. Vyhodnotenie bude spojené s inscenovaným čítaním textov v podaní profesionálnych hercov a herečiek pod vedením režisérky a performerky Veroniky Malgot. 

kde: Štúdio12, Jakubovo nám., Bratislava

kedy: 14.00

teen Theatre Fest

Prvý ročník festivalu, ktorý cieli na mladého diváka. Vznikol ako prirodzená požiadavka mapovať a reflektovať divadelnú prax, ktorá sa programovo zameriava na žánrové fúzie a presahy a zapĺňa medzery v tvorbe pre mládež.

Celý program nájdete na webových stránkach festivalu, festival pokračuje až do stredy, my z víkendového programu vyberáme napr. inscenáciu Amatéri, s ktorým do Trnavy príde Divadlo Petra Mankoveckého. 

Po divnej dobe klimatickej krízy, sociálnych nerovností a každodenného vyhorenia prichádza doba neustáleho blaha. Žiadne krízy, povinnosti, žiadna nerovnoprávnosť, peniaze máte na počkanie. Vašou úlohou je len zvládnuť túto nekonečnú dovolenku. O všetko ostatné sa postará umelá inteligencia. Vitajte v novacéne. Ľudia sú rozmaznávaní domáci miláčikovia, vzácne rastlinky v botanickej záhrade. Prežívajú čas zalievania a čas hnojenia, neustále vystavení slnku. Tak čo ešte chýba trom mladým amatérom? Prečo tá neustála nespokojnosť? Veď je rok 2164 a na streche Prioru je párty. Prídeš?

kde: Zrkadlová sála Divadla Jána Palárika, Trnava

kedy: 23. 6. o 21.00

Amatéri (zdroj: teentheatrefest)

do kina:

cézanne - Portréty života

Nie je možné plne doceniť umenie 20. storočia bez pochopenia významu a geniality Paula Cézanna. Výpravný film prináša exkluzívny prístup na najsledovanejšiu výstavu roka, súčasťou sú tiež rozhovory nielen s odborníkmi a kurátormi z National Portrait Gallery v Londýne, ale i Museum of Modern Art v New Yorku, National Gallery of Art vo Washingtone či Musée d’Orsay v Paríži. Snímka predstaví i vlastnú korešpondenciu samotného maliara a zavedie divákov na miesta, kde Paul Cézanne žil a tvoril vrátane kúzelnej francúzskej Provence.

kde: kino Nostalgia, Bratislava

kedy: 22. 6. o 18.00 

benátky: Nekonečne avantgardné

Benátky - domov majstrovských diel od Tiepola, Canaletta a Rosalby Carriery. Toto magické mesto so svojimi kanálmi a úzkymi uličkami stačilo za 1600 rokov svojej existencie učarovať takým osobnostiam ako boli Canova, Goethe, Lord Byron alebo Walter Scott, ale aj hollywoodske hviezdy, ktoré sa každým rokom vracajú na benátsky filmový festival. Kozmopolitné Benátky boli od začiatku mestom obchodnej a kultúrnej zmeny a vzhľadom na svoju krehkosť, vždy mali víziu a inšpirovali sa budúcnosťou. Dokumentárny film skúma jedinečnú identitu tohto miesta, v ktorom sa stretáva bohatá história so šarmom dekadencie.

kde: Kino Lumière

kedy: 23. 6. o 16.10 

...cez víkend (22. o 17.30 a 23. o 20.30)  sa do Kina Lumière vracia dokument Juraja Mravca Mir nam, ktorý dokumentuje udalosti na Ukrajine od prvého dňa vojny. Film je autentickou mozaikou mikropríbehov a tragédií rôznych ľudí, ktorých fotograf stretol na svojich cestách Ukrajinou. 

Vypočujet si aj náš podcast s Jurajom Mravcom. 

z gauča:

takovej barevnej vocas letící komety  (DVD)

Intímna mozaika života a tvorby Filipa Topola, ktorý od detstva žil hudbou. Dokument ide k podstate, ktorú sa snaží postihnúť nielen cez výpovede jeho blízkych, ale najmä cez jeho vlastné slová zachytené v archívnych rozhovoroch. Cez spomienky jeho spoluhráčov, brata Jáchyma, súkromné archívy, záznamy koncertov vrátane toho legendárneho na Hrádečku kde asi 13 ročný Filip spieva detským hláskom publiku PPU skladbu dobre známu z reprertoáru Psích vojákov Černý sedlo si uvedomíme veľkosť jeho talentu, takýto text (a ďalšie, ktoré hrával až do konca) napísal iba 13 ročný chlapec, ktorý už v tomto veku oduševnene mlátil do klavíra a písal poéziu. A kreslil aby sa - v tomto veku! - vyrovnal s represiami. Film plynulo ukazuje vývoj Topola - autora aj kapely. Intenzívne osobné a rovnako intenzívne imaginatívne texty, prednášané s veľkou intenzitou. Hypnotické, surové a poetické ako celá Topolova tvorba. A Psích vojákov samozrejme. Film neposkytuje informácie, ale vysiela pocit. 

hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom  (DAFilms)

Cez víkend si pripomenieme aj 30 rokov od predčasného odchodu Mareka Brezovského (22. 6. 1994). Už sme tu vo víkendových tipoch tento film mali a teraz si ho môžete pozrieť ako spomienku na talentovaného muzikanta, ktorý rovnako od detstva mlátil do klavíra, táto kométa ale zhasla príliš rýchlo. 

vlna vs.breh

Už iba do 27. júna si v archíve RTVS môžete pozrieť dokument kameramana Martina Štrbu, ktorý v ňom zvonku i zvnútra zaznamenal fenomén Novej slovenskej vlny, so všetkými fazetami, aj preto, že bol jej súčasťou. Jano Pavlík, Rudo Prekop, Vasil Stanko, Tono Stano, Martin Štrba, Miro Švolík, Kamil Varga a Peter Župník sa stretli na FAMU a s nimi vstúpila do umeleckej fotografie energia a divoká  imaginatívnosť. A film formálne toto všetko nasleduje uchovávajúc výtvarné postupy jednotlivých aktérov. „Každá vlna má niekde svoj breh.“ A ak si ho nestihnete bezplatne pozrieť v archíve RTVS tak je dostupný napr. aj na portáli DAFilms. 

...a ešte spomienka na herečku Anouk Aimée, ktorá odišla 18. júna 

na počúvanie: 

psí vojáci: Sestra

Z diskografie Psích vojákov vyberáme album Sestra, spoločný projekt bratov Filipa a Jáchyma a Psích vojákov. Na začiatku bola rovnomenná Jáchymova kniha (1993), potom na jej základe vznikol album (1994) a o niekoľko rokov aj film (2008). Podľa Filipa Topola album Sestra znamenal pre Psích vojákov určitý zlom, nový nádych – v roku 1993 sa po odchode bagitaristu Jana Hazuku skupina takmer rozpadla. Filip Topol tak na tomto albume nielen že nespieva vlastné texty, ale namiesto klavíra hrá na syntetizátor.

phil Shoenfelt & Band of Heysek: Mumbo Jumbo Gumbo

Gitarista, skladateľ, spevák, ale aj spisovateľ Phil Shoenfelt sa spojil s bluesrockovými Band of Heysek a vznikla z toho zaujímavá synergia. Jednotlivé skladby v sebe nesú vplyvy blues, rockabilly, punku, psychedelického rocku či folku. Bluesový feeling skupiny sa spojil s Shoenfeltovou minulosťou v anglo-americkom post-punku, psychedélii, folku a gotickom blues. Album bol nahraný v štúdiu a bez korekcií. A ešte význam názvu: Gumbo: pikantný kreolský guláš obsahujúci mäso, obľúbený je v New Orleans. Maamajomboo: maskovaný tanečník, účastník magických rituálov. Pre miestnych mal  „Mumbo Jumbo“ muž nadprirodzené schopnosti.

...a Phil Shoenfelt sólovo

V apríli vyšlo online EP  Caroline Says ... and More, sú na ňom štyri skladby, z nich sú dve cover verzie, ako už názov napovedá jednou z nich je atmosférická verzia Caroline Says II z albumu Lou Reeda Berlin. SV skladbe Road Of No Return sa Shoenfelt vracia ako spoločensko-politický kritik, akým bo v kapele Khmer Rouge. Ako bolo napísané, skladba znie „akoby sa tretia svetová vojna odohrávala v spomalenom zábere. Pieseň narieka nad brutalitou a nedostatkom súcitu na všetkých stranách.“ Úvodná skladba Come Along with Me je jeho spoluprácou s Volkerom Regnerom a Annou-Lisou Schulig.

na čítanie:

Cenu Toma Stopparda v rokoch 1984–2017 organizovala Nadace Charty 77, ostatné roky ju udeľuje Knihovna Václava Havla a to „za původní, knižně nevydanou esej v českém jazyce, přispívající mimořádným způsobem k pochopení stavu současné společnosti a společenských procesů, civilizace a civilizačních okruhů, mezinárodního prostředí, lidských práv, literárních a uměleckých děl a jejich tvůrců, nových vědeckých objevů, moderní historie a procesů odehrávajících se v lidské duši.“ Cena je dotovaná aj finančne a to priamo Tomom Stoppardom. 

Laureátom Ceny Toma Stopparda za rok 2024 sa stal hudobník, publicista, esejista a  spisovateľ Vladimír Merta s esejou nazvanou Mrazivá mystika války. 

Prečítať si ju môžete tu.

Vladimír Merta (zdroj: KVH)

filip Topol: Sakramiláčku

„Píšem o sebe vo svojich textoch a vyvrelinách hudby,“ povedal Filip Topol a my vyberáme dva veľmi privátne a trochu opomínané albumy - Střepy a Sakramiláčku, ktoré vyšli aj knižne ako básnické zbierky doplnené Topolovými kresbami a sú naozaj čistou poéziou.

....a z literárnej tvorby ešte vyberáme knihu Kilián Nedory, súbor textov o legendárnom (vďaka rovnomennej skladbe) Kiliánovi Nedorym. Súčasťou knihy je aj novela Jámy a vítr. 

artforum 

amir Aczel: Divoká mysl

V skratke by sa dalo povedať, že ide o apologézu kockatých hláv, no v skutočnosti je to stále stará dobrá čierna edícia ZIP, pri ktorej sa nedá pomýliť. Amir Aczel si posvietil na významných mysliteľov a ich vášne a slabosti. Ak vás zaujímajú „pikošky“ zo života superstars ako Leibnitz, Newton alebo Euklides, v tejto knihe ich môžete objaviť.

na čo sa tešíme v novom týždni:

DOTYKY A SPOJENIA

FEST ANČA (téma: Nočná mora)

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni! 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite