Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jaro Filip bol rýchlokorčuliar, čo trúsil zlato

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

V sobotu 22. 6. by sa dožil 75 rokov „národný poklad“ Slovákov, Jaro Filip. Pred viac ako dvadsiatimi rokmi som vydal jeho monografiu, ktorú som pomenoval láskavo sarkastickou definíciou Jara z úst Mariána Vargu: Človek hromadného výskytu. Zdá sa, že sa ujala.

Jaro Filip bol rýchlokorčuliar, čo trúsil zlato ARCHÍV EVIČKY FILIPOVEJ Jaro Filip sprevádza Richarda Müllera s Andrejom Šebanom, Marcelom Buntajom, Oskarom Rózsom a Silviou Josifoskou.

jaro zomrel veľmi mladý. Kombinácia obrovského množstva cigariet, ignorovania lekárov, prepínania svojich síl do absurdna a opovrhovania spánkom (spánok je nuda) urobila svoje. Akoby to patrilo k jeho životu, lebo jeho si každý pamätá tak: Odniekiaľ sa prihrnul a niekam zmizol. A tak sa aj prihrnul do života a potom odletel, lebo jeho srdce nevládalo pracovať jeho tempom.

cibuľa

Ľudia sa ma niekedy zvyknú pýtať, aký bol, a že bol určite veľmi fajn, veselý, kamarátsky, spoločenský. Veď to bol náš Jarík. Nuž, na to, aby človek vedel zveľaďovať priateľské či kamarátske vzťahy, musí do nich investovať veľa energie a aj času. Tým druhým Jaro nedisponoval, ale napriek tomu mal niekoľko veľmi fajn vzťahov, často so svojimi kolegami. Muzikant Tóno Kubasák spomína, že bol ako cibuľa a mal viecero vrstiev, ktoré vedel šúpať, ale ja by som dodal, že nikto nevedel, pokiaľ sa až odkryl.

Ja si ho pamätám ako láskavého a kolegiálneho človeka. Je zvláštne, že aj keď album Bolo nás jedenásť bol pre našu komunitu a generáciu veľmi dôležitý, púšťali sme si ho na bytových žúroch spolu s The Police, Madness, Petrom Gabrielom, Led Zeppelin, Kate Bush a neviem čo sme ešte v tých gymnaziálnych časoch ľúbili. To bol vysoký level. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite