Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 29. – 30. jún

.mariana Jaremková .kultúra

Básnik Ivan Štrpka 30. júna oslávi 80. narodeniny, plan.art mu praje ešte veľa tvorivých rokov. „V každom dychu je celé teraz.“

plan.art: Víkendový TO DO list 29. – 30. jún

 „V každom dychu je celé teraz.“

kam do galérie:

martin Geboc: Komedie

Gerboc chce svým dílem útočit, podobně jako další „velký ničitel“ Antonin Artaud. Opakovaně formuluje, nejen v obrazech, ale i v textech, teze svého odmítání klasické estetiky. Přes veškerou snahu je však v tomto smyslu neúspěšný: jeho atak krásy dopadá opakovaně nezdarem. Jeho obrazy jsou totiž stále krásné, stále se pohybují v klasickém rámci. (kurátor Otto M. Urban)

„Svět je maškaráda. Tvář, šat a hlas, a všechno je předstírané. Všichni se chtějí zdát tím, čím nejsou, všichni klamou a nikdo se nezná.“ Francisco Goya, Nikdo se nezdá. 

kde: Galerie Václava Špály, Národní 30, Praha

kedy: denne 11.00 – 19.00

Vypočujte si aj náš podcast s Martinom Gerbocom.

Za fotkou do Galérie mesta Bratislavy aj do Levíc:

milota Havránková - Modrá strecha

Výstava Modrá strecha predkladá koncept vychádzajúci z autorkinej osobnej histórie, vsadenej do jej alternatívneho druhého domova, chalupy v osade Sedmák na strednom Slovensku. Tento starý pôvodný dom s modrou strechou sa stáva v spolupráci s architektonickým vkladom českého architekta a vizuálneho umelca Richarda Loskota metaforou kľúčových tvorivých línií jej diela. V istom zmysle je modrá strecha retro-aktívnym referentom, ku ktorému sa vzťahujú všetky dôležité tematické piliere tvorby umelkyne. Výstava ich predstaví vo vzájomných, nie však v prísne chronologických kontextoch tak, aby v ich fúzii poukázala predovšetkým na neustálu nadčasovosť tvorby Miloty Havránkovej.

kde: GMB - Mirbachov palác, Františkánske nám. 11

kedy:  ut - ne: 11.00 - 18.00, str: 13.00 - 20.00

dni fotografie v Leviciach 2024

17. ročník medzinárodného fotografického festivalu sa končí už tento víkend. Výstavy sú po celom meste. Pri prechádzke mestom si môžete pozrieť napr. výstavu Sakrálne príbehy Moniky a Ľuba Stachovcov: „Na pomerne malom území dnešného Slovenska sa zachoval pestrý súbor sakrálnych stavieb, pričom ich stav a miera zachovania dokumentujú pohnuté dejiny spoločnosti. Okrem kostolov približujeme aj príbehy synagóg, ktoré sú vyzdobené abstraktnou, ornamentálnou výzdobou. Príbehy synagóg sú protipólom príbehov kostolov. Projekt je výsledkom niekoľkoročného bádania a zbierania materiálov o chrámoch.“ 

V sobotu o.z. Fotogravity ponúka zaujímavý workshop Monotypia a farebný linoryt.

ŠTRPKA 80

kam do divadla:

Jedným dychom: Argo a Astor (interiér vzťahov)

Intímne svedectvá stopových prvkov našich minulých vzťahov v tých súčasných. Tanečná performancia sleduje vzťahy, ktoré sa objavujú a miznú. A predovšetkým, zanechávajú stopy.

Viac o inscenácii si prečítajte tu.

kde: Sad Janka Kráľa, Bratislava

kedy: nedeľa 30.6. o 20.00, vstup voľný

Už iba v sobotu: Dotyky a spojenia

ŠTRPKA 80 

do kina:

raoul Taburin

Ak sa niekto vyzná v bicykloch tak je to Raoul Taburin. Opravár a dodávateľ bicyklov v krásnom mestečku Saint Céron na juhu Francúzska. Dokonale rozumie dušiam svojich zákazníkov i tým na ich bicykloch. Celý život ho ale trápi prekvapujúce tajomstvo, ktoré neprezradil ani svojej milujúcej žene. Nevie jazdiť na bicykli! Snažil sa to naučiť počas celého detstva i dospievania – ale márne. A rovnako neúspešné boli i jeho pokusy podeliť sa s niekým o toto tajomstvo. Nikto mu neveril. Keď pokojný život v Saint Cérone naruší parížsky fotograf Figougne, začína hroziť, že Raoulovo tajomstvo bude odhalené… Milá komédia podľa rovnomennej knihy geniálneho ilustrátora, humoristu a spoluautora kníh o malom Mikulášovi, Jeana-Jacquesa Sempého rozpráva pôvabný príbeh o priateľstve, láske, dôvere i strachu z vlastnej slabosti. Godeauovi sa podarilo do filmu preniesť jemnosť, láskavosť a humor Sempého predlohy.

Už iba cez víkend: Fest Anča

ŠTRPKA 80      

na doma:

nick Cave: The Making of Wild God Part 2

Nick Cave už zverejnil dve skladby z pripravovaného albumu Wild God a teraz necháva opäť nahliadnuť do zákulisia príprav tejto novinky, ktorá vyjde 30. augusta.

Na stránke litcentrum si môžete o I. Štrpkovi prečítať tu.

ŠTRPKA _ OSAMELÍ BEŽCI (DAFilms)

ŠTRPKA_URSINY (DAFilms)

na počúvanie:

laurie Anderson: Road To Mandalay

30. augusta vydáva svoj nový album nielen Nick Cave, ale aj Laurie Anderson. Dostal názov Amelia a bude obsahovať 22 nových skladieb o tragickom poslednom lete slávnej pilotky Amelie Earhart, ktorá v roku 1928 ako prvá žena preletela Atlantický oceán a pri pokuse uskutočniť let okolo sveta v roku 1937 záhadne zmizla nad Tichým oceánom.  Na albume ju sprevádza napr. aj orchester Filharmonie Brno pod vedením Dennisa Russella Daviesa.  „Slová použité v Amelii sú inšpirované jej denníkmi, telegramami, ktoré napísala svojmu manželovi a mojou predstavou o tom, o čom by mohla premýšľať žena letiaca okolo sveta,“ hovorí Anderson. Album uvádza prvý singel Road to Mandalay, prvýkrát mala skladba premiéru v Carnegie Hall v roku 2000, aktualizovaná verzia bola nedávno uvedená v celej Európe.

ŠTRPKA

Neúnavný běžec. Osudy slovenského básníka Ivana Štrpky  (Český rozhlas, Vltava)

„Nemyslím si, že příhody a dobrodružství mého života se dají vyprávět v jednom souvislém příběhu,“ říká Ivan Štrpka a hned na začátku tak celkem jasně a nekompromisně vymezuje hřiště, na kterém se bude během natáčení Osudů pohybovat. Barda slovenské poetické scény více než události zajímá způsob, jakým byly prožity. A jaký význam mají pro budoucnost. Zastavuje se tedy v uzlových bodech svého žití, jež se zájmem ze všech stran očichává, jako kdyby nasával stále živou loveckou stopu. Co nevoní, k tomu nemá smysl se vracet. ( autor relácie Miroslav Zelinský)

ŠTRPKA _ URSINY _ VŠETKY!

ŠTRPKA _ BURGR 

ŠTRPKA _ ŽIVÉ KVETY

čo čítať:

IVANA ŠTRPKU: 

hermovská chôdza

Poetka Mila Haugová v recenzii píše: “Prichádzam vo svojom texte k záveru a chcela by som napísať, že toto je Štrpkova najúžasnejšia básnická zbierka a zároveň bezpochyby patrí k tomu najlepšiemu, čo bolo doteraz vôbec napísané v slovenskej poézii (...) Vôľa k činnosti, s ktorou vnútorne Štrpka spolupracuje a zároveň spolu s vonkajšími impulzmi pretvára svojím objavným básnickým jazykom vnímanie života na dielo, v ktorom sa dokonalou myšlienkou, zámerom a zmyslom stáva zavŕšené dielo. A tam, dlhé roky bežec, teraz chodec, smeruje. Len dlhý život umožňuje ukončiť dozrievanie duše.” (in: Denník N, 24.5.2022)

Ilustrácie v tejto zbierke, ako aj v zbierke Medzihry sú od Martina Gerboca.

fragment (rytierskeho) lesa

„Čo to v nás sníva?“

Zbierka básní Fragment (rytierskeho) lesa obsahuje spomienkové a zároveň reflexívno-analytické texty. Cez spomienkové texty sa vyobrazuje problematický vzťah medzi minulým a prítomným, zanikaním a vznikaním, medzi životom a smrťou, Erosom a Thanatom. Štrpkove reflexie sa týkajú životnej pripravenosti súčasného človeka na nevykalkulovanú, plnú účasť na svete, ktorý ho obklopuje, ako aj na vlastnej existencii. Aj v tejto knihe Štrpka dáva tie najzákladnejšie a zároveň najzložitejšie otázky ľudskej existencie: „Čosi tu búši. Kde som? Kto práve preťal svoje blúdenie?“

Túto zbierku ilustrujú diela Doroty Sadovskej, ktorá spolupracovala aj na Štrpkovej zbierke Kam plášť, tam vietor. Práve básne z tejto zbierky inšpirovali Ľuba Burgra k albumu Burgr/Štrpka.  Ivan Štrpka zas autorsky prispel do Dorotinho časopisu SADO (3/2015).  A tak sme ju poprosili o blahoželanie k jeho 80-ke.

Vraj má narodenie niečo spoločné s nalodenim, hovorí Ivan Štrpka. Je veľmi fajn, keď sme na tej plavbe v dosiahnuteľnej vzdialenosti. Svoju  tohtoročnú jarnú výstavu v Olomouci som nazvala podľa známych slov  Gustava Thibona v predslove knihy Simony Veilovej: "Hrdina chodí v brnení, svätec je nahý." Ivan zareagoval po pár dňoch: "Ja možno ešte stále bojujem so smiešne hrdzavými zvyškami môjho panciera." Želám mu veľa nehrdzavujúcich a neopancierovaných chvíľ.  Dorota Sadovská pre Ivana Štrpku k 80. narodeninám

O IVANOVI ŠTRPKOVI:

pohybliví nehoria

Po knihe Pohybliví v pohylivom, ktorá je už všade vypredaná, Oleg Pastier napísal ešte jednu a nemenj zaujímavú literárno-dokumentárnu prácu o dnes už legendárnej básnickej skupine Osamelí bežci. V knihe sa dočítate autentické svedectvá nielen hlavných protagonistov Ivana Laučíka, Petra Repku a Ivana Štrpku, ale aj spisovateľov a hudobníkov, ktorí viac ako štyri desaťročia 'spolubežali' s Osamelými bežcami a v mnohých prípadoch aj vlastnou umeleckou tvorbou dotvárali a rozširovali poetiku dlhých nepoetických období pred, ale aj po roku 1989. 

poker s kockami ľadu (Výber z korešpondencie Osamelých bežcov 1963-2014)

Denníky tak ako korešpondencia sú tým pomyselným pohľadom cez kľúčovú dierku a priznajme si, v každom z nás je aspoň malý kúsok voyera. Listové siete osamelobežeckej trojice vytvárajú obraz malých dejín literárnej skupiny a zároveň sú aj komentármi k viac ako štyridsaťročnému obdobiu našej novodobej histórie, ktorá nebola vždy prajná a žičlivá k tvorcom vybočujúcim z presne vymedzených súradníc jednofarebnosti. 

Výber z rozsiahlej korešpondencie dopĺňa mnohé miesta na mapách Osamelých bežcov a zároveň nám odkrýva „zákulisie“ života a tvorby Ivana Laučíka, Petra Repku a Ivana Štrpku.

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni! 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite