Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nová opera Ľubice Čekovskej Here I am, Orlando: Je Orlando muž alebo žena?

.linda Nagyová .kultúra .kultúra

Šľachtic Orlando sa narodil ako muž a potom sa jedného dňa po siedmich dňoch spánku zobudil ako žena. Bolo to zvláštne, pretože práve vtedy bol ženatý s rómskou tanečnicou Rosinou Pepitou a mal s ňou troch synov. Je teda Orlando muž alebo žena?

Nová opera Ľubice Čekovskej Here I am, Orlando: Je Orlando muž alebo žena? MAREK OLBRZYMEK/ND BRNO Magdaléna Vášáryová ako kráľovná Alžbeta I. v opere Here I am, Orlando.

odpoveď znie: podľa toho, ako sa to vezme. Žil niekoľko sto rokov a za ten čas sa dá stihnúť všeličo. A či je to dôležité? Na súde, na ktorom sa odohráva väčšina deja opery, áno. Pokiaľ by sa totiž dokázalo, že Orlando je žena, nemá právo vlastniť majetok, ani jej slovo v spoločnosti nemá váhu. 

Námet skladateľke Ľubici Čekovskej navrhol ešte pred pandémiou koronavírusu umelecký šéf Janáčkovej opery Národného divadla Brno Jiří Heřman, ktorý je zároveň aj režisérom diela. Libreto podľa románu Virginie Woolfovej Orlando upravila Viktorie Knotková. Kým na Slovensku bol 14. jún 2024 posledným dňom v úrade prezidentky Zuzany Čaputovej, v „hlavnom meste Moravy“ – v Brne –, v Janáčkovom divadle uviedli svetovú premiéru tretej opery skladateľky Here I am, Orlando. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite