Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľuboš Dzúrik bol otcom slovenskej alternatívy, kapely Bez Ladu aj skladu a krstným otcom Pohody. Už tu nie je

.marian Jaslovský .kultúra

Ešte včera pred jedenástou večer uverejnil jeden zo svojich spomienkových statusov na Facebooku – tentoraz o zájazde súboru Technik do Londýna v roku 1983, ktorý sa po ceste zvrhol na alkoholickú pankáčinu, a potom aj na stretnutie s naozajstným punkom. Takéto príbehy uverejňoval Ľuboš často a rád. Boli skvelé a mnoho z nich použil aj vo svojich knižkách. Potom si ľahol spať, a už neprebudil. Mal 60 rokov.

Ľuboš Dzúrik bol otcom slovenskej alternatívy, kapely Bez Ladu aj skladu a krstným otcom Pohody. Už tu nie je Waldemar Švábenský Ľubošove miesto v CHVM prevzal kvôli jeho chorobe jeho Priateľ Peter Kopsa, ale sám niekedy chytil basgitaru rád do rúk.

ľuboš v Trenčíne založil skupinu Chór vážskych muzikantov, ktorej bol kapelník a basgitarista. Tá bola najväčšou inšpiráciou pre Bez Ladu a skladu. Iné skupiny vlastne ani nepoznali. „Jeden z ich prvých koncertov, aj keď nie úplne prvý, bol na festivale Gympelrock, kam sme my chodili už ako veľkí frajeri, lebo sme už hrali päť rokov a každý nás poznal,“ spomína Ľuboš v rozhovore, ktorý som s ním robil v novembri minulého roku (tu je odomknutý). 

„Zrazu sa objavili takíto 15-roční chlapci s 12-ročným spevákom a predviedli niečo, čo sme vôbec nevedeli zaradiť. Hneď po koncerte som za nimi prišiel, že chlapci, vy čo počúvate? Plastic People, Extempore alebo Jasnú páku? A oni, že – my nepočúvame nič, my vlastne nič nepoznáme. Počúvame hlavne CHVM. A ešte spomenuli B52. Gitarista Bedly mal ako hlavný vzor Mira Žbirku, teda trochu inú odnož alternatívy. To bolo dosť komické.“ 

CHVM v šatni, 1988.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite