Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udáva prvý sex smerovanie vzťahu? Kde sa končí feministický aktivizmus a začína sa terorizmus? Odpovede nájdete v divadle

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Na javisko vojde žena a začne sa rozčuľovať nad nespravodlivým osudom, aký dostávajú ženy do vienka – byť a môcť menej ako muži. Druhá žena vášnivo diskutuje s mužom o podobe ich prvého milostného zblíženia, ktoré by malo udať tón celému ich vzťahu. Aká je cena bojov, ktoré obe zvádzajú?

Udáva prvý sex smerovanie vzťahu? Kde sa končí feministický aktivizmus a začína sa terorizmus? Odpovede nájdete v divadle divadlozilina.eu Inscenácia Lilith

feminizmus v jeho rôznych formách a podobách bol jednou z tém, ktoré rezonovali na divadelnom festivale Dotyky a spojenia, ktorý sa konal minulý týždeň v Martine. Viaceré divadlá vystúpili s inscenáciou zaoberajúcou sa touto tematikou. Bratislavské Divadlo NUDE aj Mestské divadlo Žilina spracovali príbehy dvoch žien s výraznou osobnosťou, ktorým sa nepáčilo vtedajšie postavenie žien a túžili po rovnosti.

Inscenácie Emily z divadla NUDE aj Lilith zo žilinského divadla sú moderné, svieže a inovatívne.  Kým prvé experimentuje s priestorom, rekvizitami, náznakmi a narážkami, druhé spája divadlo s filmom a roztrojuje postavy Lilith a Adama.

poloha prvého sexu

 „Ty zariadiš náš domov, ja sa pôjdem pozrieť do sveta a keď sa vrátim, porozprávam ti o tom,“ povedal Adam Lilith snažiac sa vymedziť jej priestor, v rámci ktorého by sa mal odohrávať jej život. Tá skúša žiť po svojom, dokonca sa na chvíľu podriadi svojmu milému. Keď však príde na ich prvý spoločný sex, nastáva zásadný rozkol. Lilith odmieta misionársku polohu, ktorú vníma ako submisívnu a neželá si podriadiť sa Adamovi i v tejto oblasti. Ten si svoje tradičné zmýšľanie obhajuje tým, že je to najpohodlnejšie a on si to „odmaká“, aby ona nemusela. Lilith je však rozhodnutá neustúpiť. Zo všetkého najviac sa nechce nechať spútať vo vzťahu, v ktorom bude ona tou podriadenou. Nehovoriac o tom, že si uvedomuje, že toto rozdelenie rolí nevychádza z božej vôle, ale jeho strojcom je Adam. Odmieta byť tou, ktorá naňho čaká doma, kým on objavuje svet, užíva si jeho plody, pričom ona by ho doma túžobne očakávala s večerou na stole, pekným slovom a všetkým, čo si vyžaduje udržiavanie ohňa v rodinnom kozube.

Počas predstavenie sledujeme vývoj Adama aj Lilith. Sledujeme prvú ženu, ako sa spolu s prvým mužom zrodili v suteréne divadla, a jej cestu sebapoznávania. Diváci zo svojich sedadiel sledujú jej sebapoznávanie, objavovanie svojich túžob, názorov a sexuality. Postupne ako smeruje divadelnou budovou nahor, je podriadená Adamovi, uvedomuje si, že takto žiť nechce, postupne bojuje sama za seba a svoje predstavy o vlastnom živote, až sa dostane na strechu. Tam konečne pocíti vytúženú slobodu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite