Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 6. – 7. júl

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 6. – 7. júl

kam do galérie:

alberto García-Alix: Irreductibles

Chcem zachytiť podstatu ľudskej existencie a prekročiť hranice času a priestoru.

Madrid, Španielsko na prelome 70. a 80. rokov. Hnutie La Movida ovládlo všetky druhy umenia a v jeho centre, vedľa napr. Pedra Almodóvara, bol aj fotograf Alberto García-Alix. Kultúrno-spoločenské hnutie La Movida Madrileña vzišlo z ulice, z nočných klubov. A tak aj fotografie Garcíu - Alixa, silné portréty mládeže hlásiacej sa k hnutiu, sú z tohto prostredia.

Viac si o výstave a autorovi prečítajte tu.

kde: Slovenské technické múzeum, Hlavná 88, Košice

kedy: ut - pi:  09:00 – 17:00, so - ne 12:00 – 17:00

Autorretrato con chalecoAutorretrato con chaleco

roy Lichtenstein: A Centennial Exhibition

Už iba do 14. júla si môžete v Múzeum Albertina pozrieť retrospektívnu výstavu, ktorá oslavuje majstra pop-artu Roya Lichtensteina (1923 – 1997, New York) pri príležitosti Lichtensteinových nedožitých 100. narodenín. Viac ako 90 obrazov, sôch a grafík. Jeho kreslená estetika, ktorá využíva sýto žiarivé farby, jasné línie a charakteristické bodky Ben Day v imitácii lacných techník tlače komiksov, mala obrovský vplyv na americkú umeleckú scénu 60. rokov. Výstava začína práve ranými dielami Lichtensteina  zo 60. rokov vrátane ikony pop-artu tej doby: Look Mickey. Rovnako sú na výstave autorove ikonické čiernobiele maľby predmetov prevzatých z reklamy na produkty, ale aj krajiny, ktoré parafrázujú diela umelcov ako Picasso, Dalí, Kirchner či Pollock. Na výstave je i gigantická socha Brushstroke, nechýbajú veľkorozmerné tapisérie. Spolu s Andym Warholom a Jacksonom Pollockom patrí Roy Lichtenstein medzi najvplyvnejších a najvýznamnejších amerických umelcov 20. storočia.

kde: Albertina, Viedeň

kedy: denne od 10.00 - 18.00, v stredu a piatok do 21.00

jean Cocteau: The Juggler’s Revenge

Enfant terrible francúzskej umeleckej scény 20. storočia Jeana Cocteaua ako vizuálneho umelca predstavuje reozsiahla retrospektívna výstava, ktorá poukazuje na umelcovu všestrannosť na viac ako 150 dielach v pôsobivom množstve médií - od grafiky, cez kresby, šperky, tapisérie, historické dokumenty, knihy, časopisy, fotografie, dokumenty a Cocteauove filmy. Hovoril o sebe ako o básnikovi, ale bol aj prozaikom, dramatikom a kritikom, témy, ktorým sa venoval siahali od umenia a hudby až po cestopisy a memoáre. Zároveň, ako to prezentuje aj táto výstava, bol aj veľmi originálnym a inovatívnym vizuálnym umelcom. Cocteau sa do Benátok zamiloval už ako 15 ročný a vracal sa sem pravidelne až do svojej smrti v roku 1963, na výstave tak nechýbajú ani jeho kresby gondoliérov a panorámy Benátok. Nechýba ani obraz Fear Giving Wings to Courage, na ktorom je vyobrazený jeho partner, herec Jean Marais. 

kde: Peggy Guggenheim Collection, Dorsoduro 701, Benátky

kedy: denne okrem utorka 10.00 - 18.00

Fear Giving Wings to CourageFear Giving Wings to Courage

do kina:

mechanický pomaranč

Jedným slovom kultovka! Pôsobivá adaptácia rovnomennej knihy Anthonyho Burgessa v réžii geniálneho Stanleyho Kubricka. Miluje a žije len pre tri veci: násilie, sex a Beethovena. Alex deLarge je vodcom brutálnej bandy pubertálnych výtržníkov, ktorí chodia poza školu, po nociach popíjajú chemicky obohatené mlieko v bare Korova a agresivitu si vybíjajú bitkami, znásilňovaním a prepadávaním slušných občanov. Len jediné Alex miluje viac ako sex a rabovanie: hudbu Ludwiga van Beethovena. Tá ho dokáže nabudiť k poriadnym dávkam ultranásilia. Všetko sa však náhle zmení, keď Alex padne do rúk zákona a skončí vo väzení. Jeho jedinou šancou ako sa čo najskôr dostať na slobodu je podstúpiť radikálnu odvykaciu kúru, ktorá mu má pomocou najnovších experimentálnych metód raz a navždy znechutiť násilie. Procedúra vymývania mozgu je natoľko úspešná, že Alex sa stane fyzicky alergický nielen na násilie, ale aj na milovanú Beethovenovu hudbu. Po prepustení na slobodu mu nezostáva nič iné ako žiť životom slušného človeka. Ale ako sa má brániť proti násiliu, ktoré číha v mestskej džungli?

kde: Nová Cvernovka, Bratislava

kedy:  6.7. o 21.00

povaha lásky

Dojemný a vtipný príbeh v réžii Monie Chokri, kde sa Platón a Schopenhauer stretávajú s červenou knižnicou. Sophie žije pohodlný, hoci trochu nudný život so svojim partnerom Xavierom. Kým nestretne Sylvaina, ani jej nenapadne, že v jej živote chýba vášeň. Pri náhodnom stretnutí profesorky filozofie a sympatického stavbára však nielen preskočí iskra, ale rovno vzplanie celý les. Sophie je čoskoro postavená pred rozhodnutie, či dať prednosť svojmu srdcu, alebo intelektu. Sophiina voľba tentoraz znamená: radšej zemitého sexi remeselníka so sklonmi k rasizmu, alebo salónneho intelektuála, od ktorého síce romantiku nemôže čakať, ale nemusí sa za neho hanbiť pred priateľmi?

kde: Kino Lumière, Bratislava

kedy: 6.7. o 15.40, 7.7. o 20.10

do divadla:

slovenské marionetové divadlo: Johanes Faust  (Dramox)

Johanes Faust je nielen najznámejšou ale aj najobľúbenejšou hrou, ktorú po niekoľko storočí hrávali temer všetci putujúci európski bábkari od 17. do 19. storočia. Vtipne podaná hra o hraniciach ľudského poznania s jadrným humorom sluhu Gašparka vyniká atraktívnosťou bábkového prevedenia – kúzlami, ohňami a strašidelnou zábavou čertov, ktorí Fausta odnesú do pekla.

divadlo Husa na provázku: Mein Švejk  (Dramox)

V šialenstve doby ide o jediné: prežiť! Režisér J. A. Pitínsky žongluje s rozmanitými javiskovými žánrami a zažitými predstavami o tom, kto je to Jozef Švejk. Operetu strieda snová poézia, bláznivú komédiu drsný protest proti vojne. K tomu hrá Frank Zappa či Dire Straits.

a Hard Day's Night (DVD)

Bolo to práve 6. júla v roku 1964, teda pred 60-timi rokmi, keď mala premiéru táto hudobná komédia,  fiktívnych 36 hodín zo života skupiny (vo filme ani raz nenaznie meno skupiny The Beatles) pri prípravách na televízne vystúpenie. Beatlemánia vrcholila a film si z celej tej hystérie tak trochu strieľa. Pôvodne sa film mal aj tak volať, napokon dostal názov A Hard Day's Night a John Lennon napísal 'pre film na objednávku rovnomennú titulnú skladbu za jeden večer. Vo filme si takmer zahral aj Phil Collins, ktorý mal vtedy 13 rokov, bol veľkým fanúšikom a podarilo sa mu dostať sa do davu v scéne vystúpenia skupiny. No záber s ním napokon vystrihli aj s celou skladbou You Can't Do That. Filmu sa podarilo satiricky a s nákazlivou radosťou zachytiť  zlomový moment v spoločenskej a najmä hudobnej histórii.

čo počúvať:

kronos Quartet & Friends Meet Sun Ra

Kronos Quartet oslavujú 50. výročie a vydávajú “vesmírny” album, ktorý je pokračovaním série tribute albumov vydávanými Red Hot Organization. Žiadna pietna komorná pocta. Kronos Quartet  ponúkajú eklektický a experimentálny pohľad na hudbu Sun Ra a album je svedectvom o priekopníckych zvukoch a koncepte jedinečného umelca. Intenzívne, vibrujúce. 

arooj Aftab: Night Reign

Pakistánsky folk šmrncnutý bebopom. Arooj Aftab na ňom okrem vlastných textov zhudobnila aj poéziu, napr. urdskej poetky (ale i bojovníčky, diplomatky a filantropky) Mah Laqa Bai, pôvodne mal byť dokonca celý album sústredený na jej poéziu. Na albume spolupracovala s množstvom hudobníkov, medzi nimi sú napr. Vijay Iyer či Elvis Costello hrajúci na elektronické piano Wurlitzer v Last Night Reprise, alternatívnej verzii skladby Last Night z jej predchádzajúceho albumu. Noc je opakujúcim  motívom, napokon sama Aftab povedala, že “noc jej najväčším zdrojom inšpirácia“. Ammar Kalia z Guardian napísal, že Night Reign je „jednou z doteraz najoduševnenejších a najexperimentálnejších nahrávok [Aftab], s cieľom stelesniť nočné prostredie, ktoré poskytuje inšpiráciu pre jej hudbu.“ A Andy Cush na Pitchfork píše: “Aftab spája stáročia starý a efemérny zdrojový materiál so svojím úžasným hlasom, niekedy vzletným, no rovnako účinným vo svojom chrapľavom spodnom registri. A s jej kompozíciami, ktoré sa trpezlivo zbiehajú a rozplývajú, uprednostňujúc dlhé oblúky vývoja pred náhlymi dynamickými posunmi. Aj keď Night Reign má veľa odlišných zón ako celok to vyvoláva pocit  jednej rozsiahlej hudby.”

čítanie naživo:

zlatá vlna 2024

Čítačka a diskusia finalistov ceny poézie Zlatá vlna. Pozvanie prijali prvá dáma slovenskej poézie Mila Haugová a debutujúci Michael Papcun. Hosťami budú aj porotkyňa aktuálneho ročníka Ľubica Schmarcová a kurátor ceny Zlatá vlna Peter Brezňan. Moderuje Peter Šulej.

Vypočujte si náš rozhovor s Milou Haugovou

kde: KC Eleuzína, Banská Štiavnica

kedy: 6. 7. o 19.00

Mesiac autorského čítania (fokus Taiwan)

sobota:

Bratislava, Zichyho palác, 19.00

Ivana Dobrakovová a Čchen Süe 

Košice, Záhradné kino 18.00

Ondrej Štefánik a Liglav Awu

nedeľa:

Bratislava, Zichyho palác, 19.00

Václav Kostelanski a Liglav Awu

Košice, Záhradné kino, 18.00

Lukáš Cabala a Chung Ming-tao

čo čítať:

william Gibson: NEUROMANCER

Kultový román, ”biblia kyberpunku", vyšiel pred 40 rokmi - 1. júla 1984. "Vízia, ktorá sa stala klasikou," píše v texte autor českého prekladu románu Williama Gibsona Josef Rauvolf. "Gibson výtečně pracuje s různými jazykovými rovinami, vytváří nejen neologismy, ale přímo celé nové koncepty a pojmy: za vše stačí uvést termín kyberprostor či matrix, postuloval charakteristiky a rozvoj internetu, dotýkal se virtuálního sexu, přenosu dat a jejich rostoucího významu, a také zneužívání, rozvíjel kulturu hackerů.

Viac si o tomto prelomovom románe prečítajte na plan.art

peter Pišťanek, Dušan Taragel: Pán Hronu

V zbierke je18 nájdených a doteraz neuverejnených textov (medzi nimi aj jedna divadelná hra!) Petra Pišťanka napísaných a rozvíjajúcich štýl hnutia SOLSKR, teda slovenského obrodeného lyrizovaného sociálno-kritického realizmu. Okrem toho kniha necháva nahliadnuť do jeho života v rokoch 1979 až 1982, zaznamenáva jeho cestu k písaniu, životné peripetie po vyhodení z gymnázia, odchod na vojenčinu a návrat z nej, to všetko vyrozprávané podľa jeho listov z vojenčiny, fotografií a s doplňujúcimi textami Dušana Taragela, ktorý listy uchoval, inak by táto zbierka nevyšla, pretože pôvodné texty skončili v kanáli (iba jeden z neuveriteľných príbehov za príbehom tejto knižky). Vypočujte si úryvok z poviedky Pajed v podaní Dušana Taragela na uvedení knihy v bratislavskom Artfore.

PLAN.ART pre vás opäť pripravil tipy na víkend

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite