Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Múzeum sídliace v bratislavskej synagóge prináša ďalšiu výstavu o významnom architektovi

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Po minuloročnej výstave o bratislavskom diele architekta Artura Szalatnaia-Slatinského prichádza Židovské komunitné múzeum s druhou nadväzujúcou časťou. Tá je zameraná na jeho dielo mimo hlavného mesta. Ktoré zo stavieb, ktoré ste už videli, vytvoril on?

Múzeum sídliace v bratislavskej synagóge prináša ďalšiu výstavu o významnom architektovi Rudolf Klein Villa Astoria, Piešťany, 1925 – 1927

ortodoxná synagóga na Heydukovej ulici oslávila tento rok storočnicu od svojho dokončenia. Aj po takom dlhom čase púta pozornosť. Hranatú budovu so siedmimi mohutnými piliermi a oknami s ornamentmi nemôžete prehliadnuť. Patrí medzi architektove najikonickejšie stavby.

„Architekt Artur Szalatnai-Slatinský bol výnimočná osobnosť slovenskej architektúry, ktorá zanechala stopy v mnohých mestách,“ povedal riaditeľ Židovského komunitného múzea Maroš Borský. Spolu s archeológom a múzejníkom Štefanom Holčíkom, ktorý architekta poznal a spravuje časť jeho pozostalosti, sú kurátormi výstavy Architekt Artur Szalatnai Slatinský a Slovensko. Jej súčasťou sú dobové architektonické časopisy, monografiu architekta, fotografie, originálne návrhy a kresby.

Pamätník padlým v 1. svetovej vojne, Uhrovec, 1915Maroš BorskýPamätník padlým v 1. svetovej vojne, Uhrovec, 1915

od rodinných domov po sanatória

Artur Szalatnai-Slatinský, rodák z obce v Horná Slatina (Slatina nad Bebravou) pri Uhrovci, sa po ukončení štúdií usadil v Bratislave, kde prežil zvyšok života. Tu začal s tvorbou rodinných domov pre lekárov. Svoj talent preukázal tým, že svojim klientom vytvoril priestor pre rodinu, ako aj pre ordináciu. Zákaziek začalo prichádzať viac a viac. Čiastočne sa zaslúžil o spopularizovanie dovtedy len málo využívaného povolania architektov.

Postupne začal Szalatnai-Slatinský navrhovať sanatóriá, obchodné a verejné priestory či pamätníky. V rámci svojho širokého záberu sa zaujímal aj o záhradnú architektúru, interiérový dizajn, reštaurátorstvo, navrhol aj niekoľko pamätníkov a náhrobkov. Szalatnai-Slatinský bol veľmi publikačne činný nielen na Slovensku, ale prispieval aj do zahraničných časopisov. Jeho architektúra nie je typická ľudovými prvkami, no oku pozorného nadšenca architektúry neuniknú drobné detaily pochádzajúce z ľudovej tvorby, ktorými sa architekt inšpiroval. Pociťoval totiž veľký rešpekt ku kultúrnemu dedičstvu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite