Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zenit je príbehom boja o slobodu, pri ktorom nikto nevydá ani hlásku. Čo ak túžbu po slobode prebije hlad po moci?

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Boj za slobodu neraz prinúti človeka biť sa za právo na voľbu, čo sa bez kriku nezaobíde, film Zenit zo slovenskej koprodukcie toto tvrdenie vyvracia. Postavy síce zvádzajú vlastné boje, no nevydajú ani hlásku. Ich jazykom sa stáva scénicky tanec. Dokážu však neľútostný boj o vlastnú budúcnosť a ladné pohyby po scéne fungovať v symbióze?

Zenit je príbehom boja o slobodu, pri ktorom nikto nevydá ani hlásku. Čo ak túžbu po slobode prebije hlad po moci? YT

dystopický tanečný film bez dialógov je zážitkom sám osebe. Prenáša nás do podzemia, kde žije spoločenstvo ľudí riadené prísnymi pravidlami. Prečo sa tam ocitli ani ako vznikol a funguje tamojší systém sa nedozvieme. Postupne nám ale tvorcovia predostierajú indície, prečo sa časť osadenstva rozhodla utiecť a znovu získať slobodu, o ktorú ich dobrovoľne alebo proti ich vôli pripravili. Jediným cieľom utečencov je spočiatku dostať sa na slobodu. Lenže keď sa vymania z područia zväzujúceho systému, okúsia anarchiu. Ani to však netrvá dlho. V každej skupine sa totiž nájde niekto, kto sa radšej podriadi inému, akoby mal sám vládnuť, rovnako ako sa vždy nájde jednotlivec ochotný riadiť submisívnu väčšinu.

Hoci nový vodca po tomto poste netúžil, moc, ktorú okúsil, mu rýchlo zachutila. Začína vytvárať systém podobný tomu, pred akým utiekli. Nastoľuje pravidlá, odmeňuje poslušnosť a trestá jej opak. Dostať sa z podzemia na povrch a užiť si vybojovanú slobodu už nie je cieľom skupiny. Jej vodca presadzuje nadobudnutú moc a vyžíva sa v nej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite