Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Matka alkoholička, matka trpiteľka aj oceľová matka

.martin Papšo .kultúra .film

Možno nie všetky talianske mená na vedúcich pozíciách na Slovensku spôsobujú radosť, ale my futbaloví fanúšikovia sme veľmi spokojní. Taliansko si preto uctíme hneď dvoma filmami z ich produkcie. A nezabudneme si na to poriadne pripiť.

Filmy .týždňa: Matka alkoholička, matka trpiteľka aj oceľová matka BONTONFILM/NICOLA ŠNAJDROVÁ Tereza Ramba v hlavnej úlohe českej drámy režiséra Dana Svátka Zápisník alkoholičky.

alkohol je totiž integrálnou súčasťou našej kultúry. Prvý dnešný film nám ukáže, ako nekultúrne to dopadne, keď to s ním jedna mladá žena začne preháňať. Potom už nasledujú dve sľúbené talianske novinky. Najskôr uvidíme, čo všetko tam museli v povojnovom období znášať ženy od mužov. Po dvoch filmoch o výrazných ženských postavách si na záver dožičíme niečo z iného súdka. V retro štýle 80. rokov si pripomenieme súboj dvoch automobiliek. Všetky tri príbehy majú nejakú súvislosť so skutočnými udalosťami, nie vždy sú však dostatočne uveriteľné.

film týždňa: Zápisník alkoholičky

Míša je mladá žena, ktorá sa rada zabaví, ale po narodení dieťaťa a presťahovaní k svokrovcom je odstrihnutá od väčšiny sociálnych väzieb. Cíti sa osamelá, pretože manžel trávi celé dni v práci a svokre sa radšej vyhýba, aby bola ušetrená od poučovania a nevyžiadaných rád. Do boja s frustráciou si zavolá ideálneho pomocníka – fľašku vína. Talent sa nezaprie a už po pár mesiacoch ich zvládne aj dve, sama bez pomoci. Čoskoro zistí, že pomoc bude predsa len potrebovať. 

Zápisník alkoholičky je česká dráma založená na skutočnom pití Michaely Duffkovej. O svoju krátku, ale intenzívnu skúsenosť sa podelila prostredníctvom blogu, z ktorého neskôr vznikla rovnomenná kniha. Deklarovaným zámerom je upozornenie na problém alkoholu, ktorý si človek vôbec nemusí uvedomovať, a že nie je hanbou vyhľadať odbornú pomoc. Úvodný záber lákavej konzumácie vína, ako vystrihnutý z reklamy, je náhle prerušený drsnou realitou.

Tereza Ramba v hlavnej úlohe je výborná, ale ľubovoľný rozhovor so skutočnou aktérkou je zaujímavejší ako toto filmové spracovanie. Okrem chvályhodného motívu neprináša nič navyše. Režisér Dan Svátek sa občasnými snovými sekvenciami snaží dokázať svoj umelecký vklad, ale potvrdí skôr slabosť pre gýč. Dozvieme sa, že narastá počet žien závislých od alkoholu, pričom na jednu pripadajú dvaja muži. Najmä vo svetle nasledujúceho filmu nás čaká ešte veľa práce, kým sa všetky rodové nerovnosti vyrovnajú. Záver (na rozdiel od dobrého pitia) zostáva otvorený. Nebude vám z toho zle, ale na prípitok to celkom nie je. 3 hviezdičky. 

aj zajtra je deň

Povojnové patriarchálne Taliansko. Delia je žena v domácnosti, ktorá mlčky znáša všetky príkoria. Manžel jej na dobré ráno vždy preventívne jednu vylepí. Pokiaľ sa jej niečo nepodarí, dostane aj prídavok. Otec mu dohovára, aby ju toľko nebil – inak si zvykne. Treba len občas a poriadne. Dospievajúca dcéra ňou pohŕda a dvom menším synom je to jedno, vyrastú z nich kópie tatka. Delia má len jeden skromný sen – vidieť dcéru v krásnych svadobných šatách, na ktoré jej tajne odkladá peniaze. Lenže nádejný ženích začína vykazovať rovnaké maniere ako jej muž. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite